Fetal gelişim kısıtlılığı tanısı almış gebelerde serum subfatin düzeyinin araştırılması
Investigation of serum subfatin levels in pregnant women diagnosed with fetal growth restriction
- Tez No: 950103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal gelişim kısıtlılığı, Subfatin, Metrnl, Meteorin benzeri protein, Fetal growth restriction, Subfatin, Metrnl, Meteorin-like protein
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Subfatin adipoz dokudan salgılanan bir adipokindir. Literatürde yapılan çalışmalarda subfatin'in makrofaj aktivasyonunu indüklemek, anjiyogenez, doku yeniden yapılanması gibi inflamatuar yanıtın düzenlenmesinde ve kardiyometabolik hastalıklarda çoklu koruyucu fonksiyonları olduğu saptanmıştır. Bu bağlamda fetal gelişim kısıtlılığı tanısı almış gebelerde maternal serum subfatin düzeylerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, kesitsel, vaka-kontrol çalışması 18-39 yaş arasında, gebeliğin 3.trimesterinde olan, 88 gebe kadınla gerçekleştirildi. Fetal gelişim kısıtlılığı (FGR) tanısı almış 44 gebe FGR grubunu oluşturdu. FGR grubu ile yaş, vücut kitle indeksi (VKİ) ve gebelik haftası açısından eşleştirilmiş, gebelik yaşına göre uyumlu fetüsü olan 44 sağlıklı gebe ise kontrol grubunu oluşturdu. FGR grubu maternal serum subfatin düzeyleri açısından kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Bulgular: Kontrol ve FGR grubu yaş, VKİ ve örnek alınan gebelik haftası açısından benzerdi (p = 0,49, p = 0,54, p = 0,27). Kontrol grubunda serum subfatin düzeyi 1,45 ng/ml olarak bulunurken, FGR grubunda 1,59 ng/ml olarak tespit edildi. İki grup arasında serum subfatin düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p = 0,77). Sonuç: Maternal serum subfatin düzeyleri FGR grubu ile kontrol grubunda benzer bulundu. Bu bulgu, serum subfatin düzeylerindeki değişikliklerin FGR'ye neden olmadığını veya FGR'nin kendisinden etkilenmediğini düşündürebilir. Ancak FGR'de subfatin molekülünün plasentadaki ekspresyonu hakkında henüz bir bilgi yoktur. Subfatin molekülünün fetal büyüme üzerindeki etkisi, molekülünün hem serum düzeylerini hem de plasentadaki ekspresyonunu inceleyen çalışmalarla ortaya çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: : Subfatin is an adipokine secreted by adipose tissue. Studies in the literature have determined that subfatin has multiple protective functions in cardiometabolic diseases and in the regulation of the inflammatory response, such as inducing macrophage activation, angiogenesis, and tissue remodeling. In this context, we aimed to investigate maternal serum subfatin levels in pregnancies diagnosed with fetal growth restriction (FGR). Materials and Methods: This prospective, cross-sectional, case-control study was conducted with 88 pregnant women aged 18–39 years in their third trimester of pregnancy. Forty-four pregnant women diagnosed with fetal growth restriction (FGR) constituted the FGR group. The control group consisted of 44 healthy pregnant women who were matched to the FGR group in terms of age, body mass index (BMI), and gestational week, and had fetuses appropriate for gestational age. The FGR group was compared with the control group in terms of maternal serum subfatin levels. Results: : The control and FGR groups were similar in terms of age, BMI, and gestational week at sampling (p = 0.49, p = 0.54, p = 0.27). The serum subfatin level was found to be 1.45 ng/ml in the control group and 1.59 ng/ml in the FGR group. There was no statistically significant difference in serum subfatin levels between the two groups (p = 0.77). Conclusion: : Maternal serum subfatin levels were found to be similar in the FGR and control groups. This finding may suggest that changes in serum subfatin levels do not cause FGR or are not affected by FGR itself. However, there is currently no information regarding the expression of the subfatin molecule in the placenta in FGR. The effect of the subfatin molecule on fetal growth will be clarified by studies examining both its serum levels and its placental expression.