Acil servise travma dışı nedenlerle başvuran 65 yaş ve üstü hastaların başvuru yakınmalarının acil serviste sonlandırılmaları üzerine etkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 474641
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Demografi, İlk ve Acil Yardım, Demography, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, başvuru şikayetleri, geriatri, hasta sonlandırma, Emergency room, presented complaints, geriatrics, patient outcome
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Geriatrik hastalarda yaşla beraber meydana gelen fizyolojik değişiklikler ve eşlik eden hastalıkların fazla olması nedeni ile klinisyen tarafından değerlendirilme, etkin tedavi edilme ve hasta sonlanım durumlarında güçlükler yaşanmaktadır. Bu güçlüklerin başlıca sebebi geriatrik hasta popülasyonunun mevcut hastalıkları ve hastalıklara ait başvuru yakınmalarının değişiklik göstermesidir. Çalışmamızda hastanemiz acil servisine travma dışı nedenlerle başvuran 65 yaş ve üstü hastaların ilk başvuru şikayetleri ve varsa mevcut diğer şikayetlerinin, hastanın taburculuk, yatış, mortalite durumlarına etkisinin değerlendirilmesi hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, retrospektif, kesitsel, tanımlayıcı bir çalışma olarak tasarlandı. Çalışmada analiz edilen veriler Okmeydanı EAH otomasyon sistemi üzerinde veri taban sistemi kullanılarak tarandı. Hastane otomasyon sistemi üzerinden 01.01.2017 ve 31.01.2017 tarihleri arasında acil servise travma dışı nedenlerle başvuran 65 yaş ve üstü hastaların dosyaları incelendi. 65 yaş ve üstü travma dışı gelen hastaların ilk başvuru şikayetleri ve eşlik eden ek şikayetleri kronik hastalık varlıkları, acil serviste hasta takibi sırasında diğer klinik branştan istenilen konsültasyonları ile acil serviste sonlandırılma durumları ilişkisi analiz edildi. Bulgular: Çalışmada 01.01.2017 ve 31.01.2017 tarihleri arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğine travma dışı nedenlerle başvuran, 65 yaş ve üstü olan 3456 hasta olduğu saptandı. Bu hastaların 3048'inin dosya verilerine ulaşıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların %52,1 kadın iken, %47,9 erkekti. Çalışmada analiz edilen hastaların yaş ortalaması 75,6±7,9 yaş (ortanca 75 yaş, yaş aralığı 65-95 yaş) olarak hesaplandı. Çalışmada analiz edilen 65 yaş ve üstü hastaların acil servise ilk başvuru yakınmalarına ilişkin bilgilere bakıldığında, en sık olarak 386 hasta (%12,7) ile kan şekeri düzensizliği nedeniyle getirildiği, 371 hasta (%12,2) ile nefes darlığı ve 296 hasta (%9,7) ile halsizlik x şikayetinin izlediği saptandı. Çalışma döneminde acil servise başvuran 65 yaş ve üstündeki hastaların 49'unun (%1,6) acil serviste ölüm ile sonuçlandığı, ölümle sonuçlanmayan 2999 hastanın 2389'unun (%79,7) medikal tedavi ve önerilerle taburcu olduğu saptanırken, 610 (%20,3) hastanın hastaneye yatırıldığı belirlendi. Acil servise başvuran 65 yaş ve üstü gruptaki hastaların yaş gruplarına göre ölüm oranlarına bakıldığında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Yatış işlemi yapılan hasta sayısı yaşın artması ile artmakta iken; medikal tedavi yapılarak taburcu edilen hasta sayısı, yaşa bağlı olarak azalmaktadır (p0.001). Diyabet, iskemik kalp hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, KOAH ve SVO hastalıkları olan hastaların hastaneye yatış oranları, olmayanlara kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Geriatrik hastalar acil servis başvurularında spesifik olmayan yakınmalar ile gelmektedirler. Çalışmamızda acil servis başvuran hastaların yakınma nedenlerine göre hasta taburculuk, yatış ve mortalite oranları arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Hasta sonlanımı söz konusu olduğunda etkili faktör olarak hastaların ek komorbidleri anlamlı etkiye sahiptir. Geriatrik hastalarda yaş ilerledikçe hasta yatış oranında ki artış anlamlı bulunmuştur. İleri yaş sınıflanmasına göre geriatrik hastalarda mortalite açısından, yaş grupları arasında anlamlı fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Due to age-associated physiological changes and a large number of accompanying diseases in geriatric patients, problems in patient care by clinicians, effective treatment, and patient outcome are encountered. The leading cause of these problems are the existing diseases of the geriatric patient population and the variety of complaints about these diseases. In this study, it is aimed to evaluate the initial complaints of patients over 65 years of age, who are hospitalized for non-traumatic reasons in the emergency room of our hospital, and the effects of other existing complaints, if any, on discharge, hospitalization, and mortality rates. Material and Method: This study has been designed as a monocentric, retrospective, cross-sectional, and a descriptive study. The data analyzed in this study has been reviewed by using the database system on Okmeydanı Training and Research Hospital's automation system. The documents of patients over 65 years of age, who are hospitalized for non-traumatic reasons in the emergency room between 01.01.2017-31.01.2017, have been reviewed through the automation system of the hospital. The initial complaints and accompanying diseases, existence of chronic diseases, and the relationship between consultations requested from other clinical branches during patient follow-up in the emergency room and their statuses of termination on the emergency room have been analyzed for patients over 65 years of age, who are hospitalized for non-traumatic reasons. Results: In this study, it was determined that there were 3456 patients aged 65 years and over who applied to Okmeydanı Training and Research Hospital xii Emergency Medical Clinic between 01.01.2017 and 31.01.2017 for non-trauma reasons. 3048 files of these patients were received. 52.1% of the patients included in the study were female, 47.9% were male. The mean age of the patients analyzed in the study was 75.6 ± 7.9 years (median 75 years, age range 65-95 years). Most frequent complaints for patients over 65 years of age presenting to the emergency room were blood sugar disorder (12.7%), respiratory disorder (12.2%), and chest pain (9.4%). While it was observed that throughout the period of this study, 49 patients (1.6%) over 65 years of age presenting to the emergency room died in the emergency room, and 2389 (79.7%) out of 2999 surviving patients were discharged with medical treatments and recommendations, 610 patients (20.3%) were hospitalized. No statistically significant difference was observed when the mortalities of the patients over 65 years of age presenting to the emergency room were observed as per their age groups (p>0,05). While the number of hospitalized patients increased with age, the number of discharged patients after a medical treatment decreased with age (p0.001). The chances of hospitalization were found to be higher in patients with diabetes, ischemic heart disease, chronic renal failure, COPD, and cerebrovascular accident. It was also observed that diabetes and ischemic heart disease increased the chances of hospitalization regardless of any accompanying diseases. Conclusion: Geriatric patients come with non-specific complaints in the emergency department. There was no significant relationship between patient discharge, hospitalization and mortality rates according to the complaints of the patients who applied to our emergency service. When patient outcome is concerned, additional comorbids of patients have significant effect as an effective factor. As the age of geriatric patients progressed, the increase in the hospitalization rate was found significant. According to advanced age classification, there was no significant difference in mortality between geriatric patients and age groups. xiii