Türkiye'de çölleşmenin önlenmesinde yeşil bütçeleme ve maliye politikası tedbirleri
Green budgeting and fiscal policies in the preventing of desertification in Turkey
  1. Tez No: 474953
  2. Yazar: MERVE MALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN CANSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çölleşme, İklim Değişikliği, Yeşil Bütçe, Yeşil Vergi, Desertification, Climate Change, Green Budget, Green Tax
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Sanayi devrimi ile birlikte küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak birçok çevresel sorun ortaya çıkmıştır. Giderek artış gösteren çevresel problemler küresel bir boyuta ulaşmış ve tüm insanlığı tehdit eder hale gelmiştir. İklim değişikliği sonucunda çölleşme, kuraklık, su kaynaklarındaki azalış, yağış miktarlarında değişme gibi önemli çevresel problemler ülkeleri çözüm arayışı içerisine sokmuştur. İklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan çevre sorunlarının çözümüne yönelik çevre politikaları geliştirilmiştir. Bununla birlikte çevresel tehditlerin azaltılması kapsamında bir takım mali araçlar ile müdahale şekilleri önerilmiştir. Söz konusu mali araçlardan birini de yeşil bütçe oluşturmaktadır. Yeşil bütçe, çevresel sorunlar ile mücadelede yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynakların etkinliğinin arttırılmasını amaçlayan bütçeleme yaklaşımıdır. Çalışmanın amacı çölleşme ile mücadelede yeşil bütçe ve maliye politikası tedbirlerinin öneminin belirlenmesidir. Bu çalışmada iklim değişikliği, çölleşme ve yeşil bütçeye ilişkin kaynaklar taranmış, ilgili makale ve çalışmalar incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde iklim değişikliği ve çölleşme kavramları ifade edilmiş ve bu kapsamda yapılan uluslararası çalışmalar incelenmiştir. Yeşil bütçe, çevre politikası ve yeşil vergiler çalışmanın ikinci bölümünü oluşturmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise çölleşme ile mücadele kapsamında bütçe, vergi, harcama gibi mali araçlar dikkate alınarak değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the industrial revolution, many environmental problems have arisen depending global warming and climate change. Ever increasing environmental problems have reached a global dimension and it has become a threat to the whole humanity. As a result of climate change, important environmental problems like desertification, drought, decrease in water resources, change in rainfall amounts have caused searching for solutions of countries. Environmental policies have been developed in order to solve the environmental problems due to climate change. However, within the scope of reducing environmental threats, a number of financial instruments and forms of intervention have been proposed. One of these financial instruments is the green budget. The green budget is a budgeting approach aimed at increasing the effectiveness of renewable and sustainable resources in combating environmental problems. The aim of the study is determine the importance of green budget and fiscal policies in combating desertification. In this study, sources related to climate change, desertification and green budget were searched and relevant articles and studies were examined. In the first part of this study, the concepts of climate change and desertification are expressed and the international studies carried out in this context are examined. The green budget, environmental policy and green tax are the second part of the study. In the third part of the study, evaluations were made considering the financial instruments such as taxes and expenditures within the scope of combating desertification.