Impacts of olanzapine coupled with or without metformin administration on the expression of cannabinoid and melanocortin receptors in rats
Sıçanlarda kanabinoid ve melanokortin reseptörlerinin ekspresyonu üzerine metformin uygulanması ile veya eşlenmemiş olanzapin'in etkileri
  1. Tez No: 475024
  2. Yazar: ADITYA KEMAL JACOB ALIS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Tülin Yanɪk
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: obesite, antipsikotikler, Cannabinoid Receptor 1, Melanocortin 3 receptor, obesity, antipsychotics, Cannabinoid Receptor 1, Melanocortin 3 receptor
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İkincil nesil antipsikotiklerin (SGD) her iki etkinliklerinin açısından ilk nesil antipsikotiklerin (BKA) üzerinde bir gelişme olarak lauded, obezite ve diyabetik fenotipleri gibi metabolik yan etkiler azaltılmış (1). Bununla birlikte, İkinci kuşak yine BKA'lar kıyasla düşük şiddeti de olsa, yukarıda bahsedilen metabolik yan etkiler bir bolluk ile kalmışlardır. İKA'lar yan etkileri geniş bir farklı deneyler aracılığıyla araştırılmıştır birlikte, metabolik bozukluklar geliştirme İKA'ların mekanizması tam olarak tespit edilmemiştir. Deneyde olanzapinin etkiler, klasik olmayan obeziteye neden olduğu bilinen SGA bir tür, genler ve kannabinoid reseptörleri 1 (CB1R) ve melanokortin reseptörleri 3 (MC3R) proteinlerinin her ikisi de ekspresyon seviyeleri ile iki protein araştırılmıştır enerji metabolizması önemli bileşenler (2,3) olarak implike edilmiştir. Bu çalışmada,ayrıca, olanzapinin neden olduğu kilo alımı mekanizmasının anlaşılması, ilaç ağız yoluyla, on sağlıklı Wistar farelere uygulandı ve daha sonra, çeşitli zamanlarda, olanzapin ile birlikte uygulanan anti-diyabetik ilaçlar olarak bilinen metformin, ile tedavi edildi. Daha sonra, bu aday genlerin hipotalamik gen expressions' ve protein düzeyleri RT-PCR ve Batı benek analizi ile analiz edilmiştir,sırasıyla. CB1R en gen ifadesi görünüşe etkilenmezken, MC3R en gen ifadeleri metformin ile birleştiğinde olanzapin verildiği hayvan belirgin bir artış ile sadece olanzapin ile uygulanan hayvanlarda düşmüştür. MC3R gen ekspresyon sonuçları olanzapinin-etkilenen hayvanların MC3R protein seviyeleri tespit azalmalarla tamamlanmaktadır; birlikte olanzapin ve metformin hem uygulanan hayvanlarda protein ifade belirgin iyileşme ile birlikte. Bu sonuçlar hem yüksek etkinliklerinin hüküm ve alt yan etkilere daha iyi antipsikotiklerin gelişmeler yeni bir adım olarak hizmet verecek metabolik bozuklukların gelişimine İKA'ların tam mekanizmaların tanıtılması başka ipucu olarak hizmet olabilir.
Özet (Çeviri)
Secondary generation antipsychotics (SGA) were lauded as an improvement over first generation antipsychotics (FGA) in terms of both efficacies and reduced metabolic side effects such as obesity and diabetic phenotypes (1). However, SGAs were still plagued by a plethora of aforementioned metabolic side effects, albeit at reduced severity compared to the FGAs. While the side effects of SGAs had been extensively investigated through different experiments, the exact mechanism of the SGAs on the metabolic disorders' development had not been determined. In our experiment the impacts of olanzapine, a type of SGA known to cause non-classical obesity, was investigated through the expression levels of both genes and proteins of cannabinoid receptor 1 (CB1R) and melanocortin 3 receptor (MC3R), two proteins which had been implicated as important components in energy metabolisms (2,3). In this study, to further understand the underlying mechanism of olanzapine induced weight gain, the drug was orally administrated to ten healthy Wistar-rats and then they were treated with metformin, which was known as anti-diabetic drug administered along with olanzapine, in various times. Next, the hypothalamic gene expressions´ and protein levels of those candidate genes were analyzed with RT-PCR and Western-blot analyses, respectively. While CB1R's gene expression was apparently not affected, MC3R's gene expressions were decreased in animals administered only with olanzapine, with a marked increase in animals administered with olanzapine coupled by metformin. The gene expression results of MC3R were complemented by the decreases detected in protein levels of MC3R from olanzapine-affected animals; along with marked recovery of protein expressions in animals administered by both olanzapine and metformin together. These results might serve as another clue in elucidating the exact mechanisms of SGAs on the development of metabolic disorders which would serve as another step in the developments of better antipsychotics in terms of both higher efficacies and lower side effects.