Kan lekelerinden absorbsiyon-inhibisyon ve absorbsiyon-elüsyon metotları ile yapılan ABO kan grup tayinlerine çevresel faktörlerin etkisi
  1. Tez No: 80132
  2. Yazar: H. NİHAL AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. ÖZER KENDİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ABO kan grupları, absorbsiyon- inhibisyon, absorbsiyon-elüsyon, çevresel faktörler, kan lekeleri, ABO blood groups, absorption-inhibition, absorption-elution, blood stains, environmental factors
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kan Lekelerinden Absorsiyon-inhibisyon ve Absorbsiyon-Elüsyon Metotları ile Yapılan ABO Kan Grup Tayinlerine Çevresel Faktörlerin Etkisi Bu çalışmada, olay mahallinde sıklıkla karşılaşılabileceği düşünülen kumaş, halı, duvar kağıdı, fayans, briket, tuğla, bahçe toprağı, kireçli toprak, gübreli toprak, yeşil yaprak ve ağaç gövdesi üzerinde oluşturulan kan lekelerinden, grup tayininde sıklıkla kullanılan absorbsiyon-inhibisyon ve absorbsiyon-elüsyon metotları ile iki yıl boyunca kan grup tayinleri yapılarak, grup tayini üzerine sürenin etkisi ve bu metotların hassasiyetleri araştırılmıştır. Elde ettiğimiz bulgular sonucunda, oluşturulan bu lekelerden yapılan grup tayinlerinde iki metot arasında bariz bir fark olmadığı, ancak absorbsiyon-elüsyon metodunun bahçe toprağı, kireçli toprak ve gübreli toprakta daha kısa sürelerde menfi sonuçlar verdiği tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Impacts of Environmental Factors on ABO Blood-Typings from the Blood-Stains Through the Methods of Absorption-Inhibition and Absorption-Elution In this study, the impact of time on blood-typing and the sensitivity of these methods were investigated, carrying out blood-typing during two years by means of absorption- inhibition and absorption-elution methods, frequently employed in blood stains on cloth, carpet, wall paper, ceramic surfaces, cement block, brick, garden soil, lime soil and fertilized soil, green leaf and tree trunks that can readily be encountered on the spot event has occured. In view of the results of this study, it has been concluded that there is no clear difference between the two methods by which blood-typings have been carried out from the stains made but absorption-elution method has yielded negative results on garden soil, lime soil, and fertilized soil in shorter periods of time.