16MnCr5 çeliğinin borlama ve termal çevrimli borlama özelliklerinin araştırılması
Investigation of 16MnCr5 steel for boring and thermal interrupted boriding properties
  1. Tez No: 475146
  2. Yazar: AHMET KOÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik, Borlama, Termal Çevrimli Borlama, Steel, Boronizing, Thermal Boronizing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada borlanan numune olarak 16MnCr5 sementasyon çeliği seçilmiştir. Bu çelik amaca uygun olarak 10x10 mm ebatlarında giyotin makasıyla kesilmiştir. Kesilen numunelerin borlama ısıl işlemi katı ortamda Ekabor-1 tozu kullanılarak 1000 0C'de 16 saat yapılmıştır. Bunun yanında termal çevrimli borlama ile karşılaştırma yapılması için 1000°C'de 5'er saat bekletilerek 3 defa termal çevrimli borlama işlemi yapılmıştır. İki farklı yöntem kullanılarak borlama yapılan numune birbirleriyle mikro yapısal ve mekanik açıdan karşılaştırılmıştır. Daha önceki akademik çalışmalarda oluşan borür tabakalarına sıcaklığın, sürenin, borlama sonrası ısıl işlemlerin ve borlayıcı tozlara alüminyum, krom, titanyum, silisyum ve vanadyum bileşiklerinin ilavesinin etkisi incelenmiştir. Ancak son yıllardaki çalışmalara bakıldığında 16MnCr5 sementasyon çeliğinin borlanması sonucunda oluşan borür tabakasının bileşimine, kalınlığına etkisini inceleyen çalışmaların varlığı gözlenmemiştir. Dolayısıyla bu çalışmanın yapılmasıyla literatüre katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Dünyanın en zengin bor rezervelerine sahip olan ülkemizde borlama, önümüzdeki yıllarda muhtemelen en çok kullanılacak yüzey sertleştirme yöntemi olacaktır. Borür katkısının oluşan kaplamanın özelliklerine etkisi incelenmiştir. Mekanik özellikleri standart kaplamalara göre üstün olan bir borlama yönteminin geliştirilmesi halinde bu yöntemin daha yaygın kullanım alanı bulacağı düşünülmektedir. Borlama işlemine tabi tutulmuş karbon çelikleri, çok pahalı olan bazı süperalaşımlar, titanyum alaşımları gibi malzemelerin yerini alabilecek potansiyeldedir. Uygulandıkları sahalarda performans artışı sağlayacak daha uzun ömürlü, daha dayanıklı borür kaplamalarının oluşturulması tezin özgün değerinin yüksek olduğunu gösterir.
Özet (Çeviri)
In this study, samples to boriding as 16MnCr5 carburizing steel was chosen. In pursuance of this objective it has been cut with a guillotine in steel 10x10 mm. boriding heat treatment of 1000 0C for 16 h interrupted sample was performed using gentry-1 powder in solid medium. In addition, thermal cycle at 1000 ° C for 5 h to 3 times a thermal cycle for a comparison was made with boriding boriding. Boriding made using two different methods were compared with each other in terms of micro-structural and mechanical. The temperature of the pipe layer formed in earlier academic study period, boriding and borlayıc powder after heat treatment of aluminum, chromium, titanium, the effect of addition of silicon and vanadium compounds have been studied. However, when we look at the work in recent years 16MnCr5 steel cementation of boriding the result of the composition of the boride layer formed, the existence of studies examining the effect of thickness was observed. Therefore it thought to contribute to the literature by conducting this study. The world's richest boron reserves in our country with the boriding, surface hardening methods will probably be used much in the coming years. The effect on the properties of the coating formed boride contributions will be examined. Improving the mechanical properties of a boriding method is superior to the standard coating of this method is expected to find more widespread use. subjected to boriding carbon steels, superalloys are some very expensive, the potential to replace materials such as titanium alloys. They are applied in the field to provide increased performance last longer, creating more resistant boride coating shows that the high value of the original thesis.