Reşat Nuri Güntekin'in piyeslerinde sosyal eleştiri
The social criticism in the Resat Nuri Guntekin's plays
- Tez No: 475254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARANA OKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Reşat Nuri Güntekin, Türk Edebiyatı, Türk Tiyatrosu, Sosyal Eleştiri. ulacaktır, Reşat Nuri Güntekin, Turkish Literature, Turkish Theatre, Social Criticism. caktır
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
1914'te Darülbedayinin kurulması ile birlikte Türk tiyatrosu büyük bir aşama kaydetmiştir. Ülkede tiyatro faaliyetleri artmış, sahnelenen oyunlarla ve genel anlamda tiyatro ile ilgili yazılar yaygınlaşmıştır. Ancak tiyatroya olan ilgideki bu hızlı artış, kaliteyi düşürmüş ve yazıların geneli, kişisel beğeniler çerçevesinde kaleme alınmıştır. Eline kalem alan herkesin tiyatro ile ilgili eleştiriler yazdığı böyle bir ortamda Reşat Nuri Güntekin, çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmış tiyatro makaleleriyle alana büyük katkı sağlamıştır. Onun bu yazılarında yaşadığı dönemin tiyatro sorunları ile ilgili hemen her meseleye yer verdiği görülür. Güntekin, makalelerinde tiyatronun tarihinden oyuncu ve sahne sorunlarına kadar birçok konu üzerinde düşünmüş, Türk tiyatrosunun sorunları ile ilgili çözümler üretmeye çalışmıştır. Telif, tercüme ve adapte piyesleri Darülbedayide sahnelenmiştir. Güntekin'in telif piyesleri, döneminde nitelikli telif piyeslerin azlığı nedeniyle önemlidir. Bu çalışmada yazarın telif piyeslerinde işlediği sosyal sorunlar belirlenmiş, belirlenen aksaklıklar sınıflandırılarak piyeslere toplu şekilde bakılmaya çalışılmıştır. Ekonomik sorunlardan kültür ve ahlak sorunlarına kadar birçok konuya piyeslerde yer verildiği tespit edilmiş, bu yönü ile yazarın yaşadığı dönemin problemlerini eserlerine yansıttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the establishment of Darülbedayi in 1914, Turkish theatre made a great progress. Theatre activities have increased, articles on stage plays and general theatre have become widespread in the country. However, this rapid increase in the interest to theatre has reduced quality and many articles have been written framework of personal liking. In such an environment where everyone writes critiques on theatre, Reşat Nuri Güntekin has made a great contribution to field with his articles published in various newspapers and magazines. It can be seen that Güntekin has involved in almost every theatre problem in his period in theese articles. He has thought about many issues, from the history of theatre to actors and stage problems. He has tried to make solution for the problems of the Turkish theatre. Copyrighted, translated and adapted plays have been staged in Darülbedayi. Especially his own plays are important because of the lack of qualified copyrighted plays of that period.In this study, it has been determined the social problems in Güntekin's own plays and ıt has been tried that plays are collectively viewed by classifying determined defects. Many issues including economic, cultural and ethical have been determined in the plays. With this feature, it has been deduced that the author has reflected the problems of his time in his works.