Büyü ve sosyal ilişkiler
Magic and social relations
  1. Tez No: 475313
  2. Yazar: ÇAĞLAR YAYLAMIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN VELİ KÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Folklore, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Büyü, Büyücü, Statü, Sosyal İlişkiler, Magic, Magician, Status, Social Relations
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnsanlık tarihi boyunca her toplumda kendine yer bulan büyü olgusu, beraberinde uygulayıcısına da sosyal ayrıcalıklar kazandırmıştır. Tarihsel süreçte, büyü mekanizmasının sosyal hayattaki yeri, büyücünün sosyal statüsünü de belirlemiştir. Bu bağlamda İslamiyet öncesi Türk toplumunda, büyü olgusu ve sosyal ilişkiler açısından Şaman geleneği yadsınamayacak şekilde etkin bir rol oynamıştır. Bu durumun aksine günümüzde büyü olgusu ve büyücü karakterinde statü çözülmesi meydana gelmiştir. Çalışmamız amacı, bu temelde değişiklik gösteren büyü ve sosyal ilişkiler penceresinden büyücü statüsündeki değişikliği irdelemek ve bu değişikliğin nedenlerine değinmek olacaktır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of magic that has found its place in every society through the human history has brought its practitioner social privileges. The social position of the magic mecanism has also determined the social status of the magician. In this context, the shamanist tradition has played an active role incontrovertibly in the way of the magical phenomenon and social relations in pre-islamic Turkish society. Contrary to this at the present time there has been a disolving of status in the Notion of magic and the magician as a character. The purpose of our work is to examine the change in the magician's status from the window of the magic and social relations and to address the reasons for this change.