Milli eğitime bağlı görev yapan öğretmenlerin rekreasyon etkinliklerine katılımlarının ve serbest zaman engellerinin incelenmesi: Antalya örneği
- Tez No: 475312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA HALUK ÇEREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Zaman, Tesis, Serbest Zaman Engelleri, Milli Eğitim, Birey Psikolojisi, Recreation, Time, Facilities, Leisure Constraints, National Education, Individual Psychology
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı, Milli Eğitim'e bağlı görev yapan Öğretmenlerin demografik özelliklerinin ve rekreasyon faaliyetleri hakkındaki bilgi düzeylerinin analiz edilerek, rekreasyon etkinliklerine katılım düzeylerinin ve katılımlarını etkileyen kısıtlayıcıların belirlenmesidir. Çalışmanın örneklemi Antalya Merkez İlçelerde Milli Eğitim' e bağlı görev yapan öğretmenlerdir. Araştırma grubunu toplam 2495 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmamızda, 495 kişilik örneklem grubuna demografik özellikleri ölçen anket ve serbest zaman engelleri ölçeği uygulanmıştır. Serbest zaman faaliyetlerine katılımlarına engel olan durumların belirlenmesinde, Carroll ve Alexandris (1997) tarafından geliştirilen, Türk diline adaptasyonu Karaküçük ve Gürbüz (2006) tarafından yapılan ve daha sonra Gürbüz vd. (2012) tarafından yapı geçerliliği analiz edilen“Serbest zaman engelleri ölçeği”yer almaktadır. Serbest zaman engelleri alt boyutları olarak; birey Psikolojisi, Bilgi Eksikliği, Tesis, Arkadaş Eksikliği, Zaman, İlgi Eksikliği açısından incelenmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 18 istatistiksel paket program kullanılmıştır. İstatistiksel analizde frekans dağılımları, tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testlerinden yararlanılmıştır. SPSS 18.0paket programı kullanılmıştır. Katılımcıların Serbest zaman engelleri ölçeği ve alt boyutlarından aldığı puanlar incelendiğinde; en önemli Serbest zaman engeli olarak zaman gösterilmektedir. Çalışmamızda, rekreatif etkinliklere katılımlarda haftada 4 saat ve altı zaman ayıranların oranı %67.5' le ilk sıradadır. Ayrıca; tesisler, bilgi eksikliği, arkadaş eksikliği, birey psikolojisi, ilgi eksikliği gibi sorunlar ve ek olarak maddi yetersizlik de serbest zaman engelleri bakımından öne çıkmaktadır. Rekreasyonun sadece eğlence amaçlı etkinlikler olmadığı, sportif, kültürel, dinlenme anlamında da önemli bir yer tuttuğu göz önüne alınınca; öğretmenlerimizin mesleki durumları gereği özellikle sportif etkinliklere katılmalarının faydalı olacağını unutmamalıyız. Ancak bulgulardan bunun yeterince olmadığı görülmektedir. Unutulmamalıdır ki; yenilenme yeniden yaratılma anlamı taşıyan rekreasyon etkinlikleri, çalışma verimi ve insanı mutlu etme özellikleri bakımından da çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to analyse demographic traits, and recreation knowledge level of teachers working under National Education Ministry and to state the level of participation in recreation activities and leisure constraints. Sample of the study was taken among teachers working in Antalya central municipalities under National Education Ministry. Population consisted of 2495 participants and a sample of 495 individuals were included in the study. For data collection a questionnaire including demographic information and leisure constraints scale was used.“Leisure Constraints”scale was used to state the situations preventing leisure participation which was developed by Carroll and Alexandris (1997) and adapted to Turkish language by Karaküçük and Gürbüz (2006) and further construct validated by Gürbüz et al. (2012). Subscales were“Individual Psychology”,“Lack of Knowledge”,“Facilities”,“Lack of friends”,“Time”,“Lack of Interest”. In data analysis, SPSS 18 package was used. In statistical analysis, frequency distributions, descriptive statistics, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis tests were utilized. When findings obtained from leisure constraints scale and its subscales were considered the most important constraint was found out to be time. The group participating 4 hours and less to recreation activities had the highest percentage among all the groups with 67.5%. Facilities, lack of knowledge, individual psychology and lack of interest were other leisure constraints which were coming out. Another barrier against recreative activity participation is financial insufficiency. When we consider that recreation is not only aiming enjoyment, but also sportive, cultural and relaxation, we should not forget that it would be beneficial for teachers to join sportive activities. But from the findings it is detected to be insufficient. It should be remembered that recreation activities which mean re-creation, are also very important in aspects of working efficiency and happiness.