Antik Yunan demokrasisine sofistlerin etkileri
The effects of sophists on ancient Greek democracy
  1. Tez No: 475329
  2. Yazar: GÖKHAN ÇELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ATAAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Antik Yunan, Sınıf Mücadelesi, Sofist, Democracy, Ancient Greek, Class Struggle, Sophists
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Her yönetim biçimi insan gruplarının yaşadığı toplumsal olayların ve fikri temellerin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Demokrasi yönetimi de belirli toplumsal olayların sonucunda ortaya çıkmıştır. Halkın kamu işleri ve devlet politikalarını oluşturmak için ortaklaşa karar verdiği ve klasik tabirle kendi kendisini yönetme talebinde bulunarak bir araya geldiği ilk devlet biçimi Atina polisidir. Demokrasi tarihi ele alınırken başlangıç noktası olarak ele alınan bu devlet, yönetim biçimlerinin birçoğunu deneyimledikten sonra demokrasi yönetimine ulaşmıştır. Atina polisinde demokrasinin kurumsallaşmasında ise Sofistler olarak adlandırılan düşünür gurubunun ciddi etkileri bulunmaktadır. Siyaset öğretmeni olan Sofistler, demokrasi yönetimine ulaşan fakat bu sistemi nasıl çalıştıracağını bilmeyen genç yurttaşlara ücret karşılığı eğitim vermişlerdir. Atina polisi demokrasi hayatının en önemli figürü olan Perikles'e danışmanlık yapan Sofist bulunduğu gibi, en meşhur oligarşik yönetim olan otuzlar yönetiminin içinde bulunan Sofist de bulunmaktadır. Bir okul olmayan ancak benzer özellikleri dolayısıyla aynı isimle anılan bu kişiler Atina polisi sınıf mücadelesine taraf olmuşlar ve sınıfların fikri mücadelesinde rol oynamışlardır. Çalışmamızda Antik Yunan Atina polisinin siyasi gelişmeleri tarihi kronolojiye göre aktarılarak, Antik Yunan felsefenin geçirdiği dönüşümün incelendiği bu tez çalışmasında Sofist kuşak ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Sofistlerin kendilerine ait eserlerden günümüze kalan parçalar söylem analizi yöntemi ile incelenerek sınıf mücadelesi bağlamında Sofistlerin toplumsal ve siyasi mesajları araştırılmıştır. Ayrıca Sofistler ile ilgili literatür taranarak interpretivizm yöntemi çerçevesinde çalışmamıza dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every form of governance is the result of social events and intellectual bases of human groups. Democracy has also emerged as a result of certain social movements. The first form of government that the people have agreed to jointly formulate public affairs and state policies and come together to claim self-rule in classical terms is the Athens polis. This state, which is considered as the starting point when the history of democracy is considered, has reached democracy after experiencing most of the forms of government. The institutionalization of democracy in the Athens polis has serious implications for the group of thinkers called the Sophists. The Sophists, who were political educators, provided salaried education to young citizens who reached democratic rule but did not know how to operate this system. Sophist, who counsel Pericles, the most important figure in the Athens police democracy life, as well as Sophist, the most famous oligarchic administration in the thirties. These people, who are not a school but are referred to by the same name because of their similar characteristics, became a party to the Athens polis class struggle and played a role in the ideological struggle of the classes. In this study, the sophisticated generation was examined in detail in the study of the transformation of the Ancient Greek philosophy by transferring the political developments of the ancient Greek Athenian polis according to the historical chronology. Sophisticated pieces of sophisticated pieces from their works are analyzed by discourse analysis method and social and political messages of sophists are investigated in the context of class struggle. In addition, the literature on Sophists was searched and included in the framework of the interpretivism method.