Süleyman Bulut'un çocuk kitaplarının çocuk edebiyatının temel ilkeleri açısından incelenmesi
The study of Süleyman Bulut's children's books in terms of basic principles of children's literature
  1. Tez No: 475363
  2. Yazar: ESRA TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Süleyman Bulut, çocuk edebiyatı, konu, karakter, dil, ileti, çevre, Süleyman Bulut, children's literature, subject, character, language, message, environment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu araştırmada ağırlıklı olarak çocuklara yönelik eserler veren Bulut'un çocuk kitapları, çocuk edebiyatının temel ilkeleri açısından incelenmiştir. Bu temel ilkeler tasarım ve içerik özellikleri şeklinde iki başlığa ayrılmaktadır. Kitaplar tasarım özellikleri bakımından boyut, kâğıt, kapak-cilt, sayfa düzeni, harfler ve resimler; içerik özellikleri bakımından ise konu, karakterler, dil ve anlatım, iletiler ve çevre başlıkları altında incelenmiştir. Eserlerin çocuk edebiyatı içerisindeki yeri ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmanın amacı, Süleyman Bulut'un çocuk kitaplarının çocuk edebiyatına yönelik eserlerde bulunması gereken tasarım ve içerik özelliklerine uygunluğunu ortaya koymaktır. Araştırmada nitel veri toplama yöntemlerinden doküman incelemesi yapılmıştır. Araştırma yazarın Şubat 2017 tarihine kadar yayımlanmış 37 çocuk kitabını kapsamaktadır. Çalışmada çocuklara yönelik eserlerde bulunması gereken temel ilkelere yer verilerek yapılan değerlendirmeler temellendirilmiştir. Bu doğrultuda incelenen eserlerin çocuklara edebî zevk verecek, okuma alışkanlığı kazandırabilecek nitelikler taşıdığı, ders kitaplarında metin olarak okutulabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, mostly works for children, Bulut's children's books, were examined in terms of basic principles of children's literature. These basic principles are divided in two headlines as design and content features. Books, in terms of design features include size, paper, cover-skin, page layout, letters and pictures; in terms of content properties, subject, characters, language and narration, messages and environment was examined under the titles. The place of the works in children's literature has been tried to be revealed. Purpose of the research is to reveal Süleyman Bulut children's books conform to the design and content characteristics that should be found in works for children's literature. In the research, document review which is one of qualitative data collection methods was done. The research covers 37 children's books written by the author, published until February 2017. In this study assessments made by employing the basic principles that must be found in children's works, was substantiate. In this respect, it result has been reached that the works studied have qualities that can give children literary pleasure, reading habits and can be read as texts in textbooks.