Türkiye'de siyasi partilerde parti içi demokrasi ve kadın katılımı sorunu
The proplem of intra-party democracy and woman participation in political parties in Turkey
  1. Tez No: 475373
  2. Yazar: NİMET BOLLUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: siyasi parti, demokrasi, parti içi demokrasi, kadın katılımı, political party, democracy, intra-party democracy, women's participation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hazırlamış olduğumuz bu tezin amacı, Türkiye'de siyasi partilerde parti içi demokrasi ve bu bağlamda kadın katılımı sorununun var olup olmadığını araştırmaktır. Bu doğrultuda, eğer parti içi demokrasi ve kadın katılımı sorunu varsa buna dikkat çekmek ve soruna yönelik önerilerde bulunabilmeyi sağlamaktır. Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde siyasi partilerin tanımı, siyasi partilere ihtiyaç duyulma nedenleri, görevleri ve çeşitleri bakımından irdelenmektedir. Tezin ikinci bölümünde ise siyasi partilerin parti içi demokrasi uygulamaları ve demokrasi ile olan ilişkileri irdelenmektedir. Bu anlamda dünyada genel kabul gören Venedik Komisyonu kararlarına yer verilmektedir. İkinci bölümde demokrasinin olmazsa olmazı siyasi partilerin kendi içyapılarında demokrasiyi uygulamasının önemi ve bunun kadın katılımına yansımasına vurgu yapılmaktadır. Tezin üçüncü bölümünde ise ilk olarak kadın, demokrasi ve siyasi partiler değerlendirilmektedir. Bu bağlamda dünyadaki kadın hareketlerine ve Türkiye'de ki yansımalarına yer verilmektedir. Akabinde Osmanlı Devleti'nin son dönemi de dâhil olmak üzere Türk kadınının sosyal ve siyasal hayattaki konumu irdelenmektedir. Bu irdelemeler doğrultusunda 'Türkiye'de siyasi partilerde parti içi demokrasi ve kadın katılımı sorunu var mıdır?' sorusuna cevap aranmaktadır. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılmakta ve hipotezimize cevap verilmeye çalışılmaktadır. Son olarak ise çalışma sonucunda, vardığımız kanaat doğrultusunda bazı öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis we have prepared is to investigate the existence of internal democracy within political parties in Turkey and whether the problem of female participation in this context exists. In this respect, if there is a problem of intra-party democracy and women's participation, it is necessary to draw attention to it and to be able to make suggestions for the problem. For this purpose, in the first part of our study, the definition of political parties, reasons for the need political parties, their duties and their varieties are examined. In the second part of the thesis, the political parties' practices of intra-party democracy and their relation with democracy are examined. In this sense, the decisions of the Venice Commission, which is generally accepted in the world, are included. In the second part, it is emphasized that the importance of democracy's application of democracy in its own internal structures of political parties and its reflection on women's participation is essential. In the third part of the thesis, firstly women, democracy and political parties are evaluated. In this context, women's movements in the world and its reflections in Turkey are given. The social and political life of the Turkish woman, including the last period of the Ottoman Empire, is then examined. In the light of these deliberations, an answer is sought in the question“Is there a problem of democracy and women participation in political parties in Turkey?”