Donanma mecmûasında edebî tenkit
Literary criticism in Donanma magazine
  1. Tez No: 475374
  2. Yazar: MERVE GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAHRAMAN BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Donanma Mecmûası, edebî tenkit, makale, Donanma Magazine, literary criticism, article
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Donanma Mecmuasında Edebî Tenkit adlı bu çalışma, 1910-1919 yılları arasında 191 sayı olarak çıkarılmış Donanma Mecmûası'ndaki edebî tenkit makalelerini kapsar. Tarih, fen ve edebiyat gibi konularda yazıların yayımlandığı Donanma Mecmûası, geniş bir yazar kadrosuna sahiptir. Edebî tenkit alanında, Midhat Cemâl, Şahâbeddin Süleyman, Ferid Vecdi, Hüseyin Kâzım, Ali Cânib, Hakkı Târık, Yusuf Ziyâ, Hâşim Nâhid gibi isimler karşımıza çıkmaktadır. Edebî tenkit alanındaki makaleler, dört bölümde incelenmiştir. Yeni Türk Edebiyatı başlıklı bölümde, Recaizâde Ekrem, Nâmık Kemâl, Muallim Nâci gibi edebî şahsiyetler hakkında makalelerin yanında genç ve amatör yazarların eserleri de bulunur. Dönemin en önemli konularından olan millî edebiyat ve millî vezin konularına yer verilmiştir. Edebî meseleler ve güzel sanatlar konuları hakkında makaleler bulunmaktadır. İkinci bölümde, edebiyat tarihi konusundaki anlayışlar ve eski edebiyatçılar hakkında makaleler bulunmaktadır. Deniz ve denizcilik konusunun edebiyatımızda işlenişi ve önemi ile ilgili konular üçüncü bölümde yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise yabancı edebiyat ve edebiyatçılar hakkında makaleler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study called Literary Criticism in Donanma Magazine, includes literary criticism articles in“Donanma Magazine”that was published as 191 issues between the years of 1910 and 1919. Donanma Magazine, published in such subjects as history, science and literature, has a wide range of authors. In the field of literary criticism, names such as Midhat Cemâl, Şahâbeddin Süleyman, Ferid Vecdi, Hüseyin Kâzım, Ali Cânib, Hakkı Târık, Yusuf Ziyâ, Hâşim Nâhid are emerging. The articles on literary criticism are examined in four sections. In the section titled New Turkish Literature, as well as the articles about literary figures such as Recaizâde Ekrem, Nâmık Kemâl, Muallim Nâci there are also works by young and amateur authors. It includes the national literature and the national prosody which were the main topics of the period. There are articles on literary subject and fine arts. There are articles on the the mentalities of literary history and the old man of letters. The third section deals with maritime and maritime issues related to the functioning and importance in our literature. In the fourth section, there are some articles about foreign literature and the authors.