Examining time perspective: Its role in relation to mindfulness, stress, and self-control
Zaman perspektifin incelenmesi: Bilinçli farkındalık, stres, ve özdenetim ile ilişkisi
  1. Tez No: 475398
  2. Yazar: SEDA BROWN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT AKIRMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Time Perspective, Mindfulness, Balanced Time Perspective, Stress, Self-Control
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Zaman Perspektifi, bireysel alışkanlıklar, davranışlar, duygular ve tutumlar hakkında önemli miktarda bilgi önerebilir (Zimbardo & Boyd, 1999; Gilbert & Sifers, 2011; Stolarski, Postek, & Bitner, 2014). Son zamanlarda yapılan araştırmalar zaman perspektifi ve bilinçli farkındalık arasındaki ilişki ile daha fazla ilgilenmeye başladı (Boniwell et al., 2010; Drake et al., 2008). İyi oluş algısının stres, iyi-yaşam dengesi (Ross & Vasantha, 2014), liderlik (Matthias, Narayanan, & Chaturvedi, 2014) ve iş verim performansının (Sutcliffe & Vogus, 2016) üzerindeki etkisi göz önünde olmaya devam ettikçe, bilinçli farkındalığın yararları, yönetim ve örgütsel psikoloji alanında genişlemeye devam edecektir. Bilinçli farkındalığın stres azaltma (Papastamatelou et al., 2015) ve öz düzenlemedeki (Bowlin & Baer, 2012) varlığı, özellikle örgütsel uygulama açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı, bilinçli farkındalık, stres ve öz denetim arasında ki ilişkide zaman perspektifinin aracı rolüdür. Anket verileri, İstanbul Bilgi Universitesi'nde ki lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden 158 katılımcının anketi analiz edilerek oluşturulmuştur. İstatistik analizler, Zimbardo'nun Zaman Perspektif Teorisinde (Zimbardo & Boyd, 1999) yer alan beş farklı Zaman Perspektifinin, Geçmiş Olumlu (PP), Şimdi Hazcı (PH), Gelecek (F), Geçmiş Olumsuz (PN), Şimdi Kaderci (PF) ve Dengeli Zaman Perspektifinin (BTP) stres ve öz denetim ki skorlarını ne derece yordadığını incelemiştir. Önerilen model, hiyerarşik regresyon ve arabuluculuk analizi ile test edilmiştir. Bilinçli farkındalığın, PN skorları ile negatif ayrıca F ve BTP skorları ile positif ilişkilendirilmesi üzerine bulgularımız önceki bulguları yinelemektedir. Geçmişteki araştırmalara benzer şekilde, PH skorları stres skorlarını yordadı. F ve PP skorlarının daha yüksek stres skorları ile ilişkili olduğu bulunmuştur. PN ve F skorlarının, bilinçli farkındalık ve genel stres skorları arasında aracılık rolü istatistiki olarak anlamlı bulundu. PF ve BTP skorları ise, bilinçli farkındalık ve öz denetim skorları arasındaki aracı rolü istatistiki olarak anlamlı bulundu. Ayrıca bu iki zaman perspektifinin, bilinçli farkındalık ve özdenetimin alt boyutlarını (Kişisel İzleme ve Kişisel Güçlendirme) içeren arabuluculuk rolü de istatistiki olarak anlamlı bulundu. F skorları sadece bilinçli farkındalık ve öz denetim skorları arasındaki aracı rolü bulundu. Bu bulguların bazıları TP, bilinçli farkındalık ve stres arasındaki önceki bulguları sorgularken, bilinçli farkındalık ve öz denetim arasındaki zaman perspektifin varlığının önemini de vurgulamaktadır. Ana kelimeler: Zaman Perspektifi, Bilinçli Farkındalık, Dengeli Zaman Perspektifi, Stres, Özdenetim
Özet (Çeviri)
Time Perspective can suggest a considerable amount of information about individual habits, behaviors, emotions, and attitude, among many (Zimbardo & Boyd, 1999; Gilbert & Sifers, 2011; Stolarski, Postek, & Bitner, 2014). Recent research is increasingly noticing the association between Time Perspective and mindfulness (Boniwell et al., 2010; Drake et al., 2008). Exploring the benefits of mindfulness continues to expand into area of management and organizational psychology, considering the influence of well-being on stress and work-life balance (Ross & Vasantha, 2014), leadership, (Matthias, Narayanan, & Chaturvedi, 2014), task performance, etc. (Sutcliffe & Vogus, 2016). The presence of mindfulness in stress reduction (Papastamatelou et al., 2015) and selfregulation (Bowlin & Baer, 2012) are significant notions to consider, especially in application towards the organizational context. The aim of this study was to examine the mediating role of Time Perspective (TP) in relation to mindfulness, stress, and self-control. Results explored whether if the five frames of Time Perspective based on Zimbardo's Time Perspective Theory (Zimbardo & Boyd, 1999), Past Positive (PP), Present Hedonistic (PH), Future (F), Past Negative (PN), and Present Fatalistic (PF), with the addition of Balanced Time Perspective (BTP), would account for any variance in stress as well as Self-Control. Survey data analyzed 158 out of 184 participants, which consisted of undergraduate and graduate students from Istanbul Bilgi University. The proposed model was tested through a hierarchical regression as well as a mediation analysis in a multiple mediation analysis. Our findings on the negative association of PN and positive association of F and BTP with mindfulness replicate previous findings. Similar to past research, PH was found to predict overall stress. F and PP time frame were found to predict higher levels of overall stress. PN and F were found to be a mediating mechanisms between mindfulness and overall Stress. PF and BTP played a mediating role between mindfulness and Self-Control, including two of its sub-dimensions (Self-Monitoring and Self-Reinforcing), while the mediation effect through Future TP was only through overall Self-Control. Some of these findings challenge previous findings between TP, mindfulness and stress while simultaneously stressing the presence of TP between mindfulness and SelfControl.