Meslek liselerinde örgütsel adaletin okul-sanayi işbirliğine etkisi ve örgütsel vatandaşlığın aracı rolü: İstanbul ili örneği
The effect of organisational justice on schoolindustrial cooperation at vocational high schools and the intermediary role of organisatinal citizenship: the sample İstanbul province
- Tez No: 475463
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURÇAK ÇAĞLA GARİPAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Okul-Sanayi İşbirliği, Örgütsel Vatandaşlık, Organizational Justice, Organizational Citizenship, School-Industry Cooperation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı; örgütsel adalet ve okul-sanayi işbirliği ilişkisini incelemek ve bu ilişkide örgütsel vatandaşlığın aracılık rolünü anlamaktır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma 2016-2017 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde meslek liselerinde görev yapan 326 teknik öğretmen ve 27 müdür yardımcısı olmak üzere toplamda 353 katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tesadüfi örneklem yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada teknik öğretmen ve müdür yardımcılarının örgütsel adalet algılarını belirlemek için“Örgütsel Adalet Ölçeği”, okul-sanayi işbirliği algılarını belirlemek için“Okul-Sanayi İşbirliği Ölçeği”ve okullarına ait örgütsel vatandaşlık algılarını belirlemek için ise“Örgütsel Vatandaşlık Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS paket programı kullanılarak, veriler üzerinde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, anova testi, Mann-Whitney U testi, Pearson korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Veri analizi sonuçlarına göre meslek liselerinde görev yapan teknik öğretmen ve müdür yardımcılarının örgütsel adalet algılarının yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Örgütsel adalete ilişkin algı düzeylerine göre yaş, mesleki kıdem ve görev değişkenleri bakımından anlamlı bir farklılaşmaya neden olmaktadır. Buna göre; 21-30 ve 31-40 yaş grubunda bulunan teknik öğretmen ve müdür yardımcılarının örgütsel adalete yönelik algı düzeyleri, 51 yaş ve üstü grupta bulunan iii teknik öğretmen ve müdür yardımcılarından daha yüksektir. 1-5 yıllık mesleki kıdeme sahip teknik öğretmen ve müdür yardımcılarıının prodesür ve genel adalete yönelik algı düzeyleri, 21 yıl ve üstü mesleki kıdeme sahip teknik öğretmen ve müdür yardımcılarından daha yüksektir. Teknik öğretmen ve müdür yardımcılarıın, genel örgütsel adalet ile dağıtım, prosedür ve etkileşim adaletine yönelik algı düzeyleri arasında anlamlı fark vardır ve bu fark müdür yardımcıları lehinedir. Meslek liselerinde görev yapan teknik öğretmen ve müdür yardımcılarının, okulsanayi işbirliğine yönelik algı düzeyleri düşük düzeyde bulunmuştur. Meslek liselerinde görev yapan teknik öğretmen ve müdür yardımcılarının, okul-sanayi işbirliği algısı düzeylerine göre mesleki kıdem anlamlı bir farklılaşmaya neden olmaktadır. Buna göre; 1-5 ve 6-10 yıllık mesleki kıdeme sahip teknik öğretmen ve müdür yardımcıları, okul-sanayi işbirliği düzeyini, diğer teknik öğretmen ve müdür yardımcılarından daha düşük bulmaktadır. Meslek liselerinde görev yapan teknik öğretmen ve müdür yardımcılarıının örgütsel vatandaşlığa ilişkin algı düzeylerinin yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Örgütsel vatandaşlığa ilişkin algı düzeylerinin/puanlarının mesleki kıdem bakımından anlamlı bir farklılaşmaya neden olmaktadır. Buna göre; 1-5 ve 6-10 yıllık mesleki kıdeme sahip teknik öğretmen ve müdür yardımcılarının örgütsel vatandaşlık puanları, 16-20 ile 21 yıl ve üstü mesleki kıdeme sahip teknik öğretmen ve müdür yardımcılarından daha düşüktür. Örgütsel adalet ölçeği ile örgütsel vatandaşlık ölçeklerinin tüm alt boyutları ve ölçek genelinde aralarında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki vardır. Birinci aşamada bağımsız değişken, örgütsel adaletin, örgütsel vatandaşlık üzerinde anlamlı ve pozitif yönde bir etkisi olduğu bulunmuştur. Teknik Öğretmen ve müdür yardımcılarının örgütsel adalete ilişkin algı düzeyi, örgütsel vatandaşlığa ilişkin algısını %12,0 oranında açıklamaktadır. İkinci aşamada ise örgütsel adaletin okul-sanayi işbirliğine ilişkin algılarını anlamlı bir şekilde yordamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship of organizational justice and schoolindustry cooperation and understand what the organizational citizenship's role, as mediator, is. The study used relational screening model. The study was conducted on 353 subjects including 326 technical teachers and 27 deputy principals working in vocational high schools in Istanbul, in the school year of 2016-2017. The study employs random sampling method. In the study,“Organizational Justice Scale”,“School-Industry Cooperation Scale”and“Organizational Citizenship Scale”were used to determine organizational justice as perceived by teachers, to determine perceived school-industry cooperation, and to determine teachers' perceived organizational citizenship with regard to their respective schools, respectively. The data collected were analyzed for arithmetic mean, standard deviation, t test, anova test, Mann-Whitney U test, Pearson correlation and regression analysis by using SPSS package software. According to the results from data analyses, the level of organizational justice perceived by the technical teachers and deputy principals working in vocational high schools was high. There was a significant variation by age, professional seniority and job in the levels of perceived organizational justice. Namely, the levels of organizational justice as perceived by the technical teachers and deputy principals v with age range of 21 to 30 and 31 to 40 was higher than that of the technical teachers and deputy principals aged 51 and older. The levels of procedural and general justice as perceived by the technical teachers and deputy principals with a professional seniority of 1 to 5 years was higher than that of those with a professional seniority of 21 years and above. There was a significant difference between the levels of the general justice as well as distributive, procedural, and interactional justice perceived by the technical teachers and deputy principals, which is in favour of the administrators. The levels of the school-industry cooperation as perceived by the technical teachers and deputy principals working in vocational high schools were found to be low. There was a significant variation by professional seniority in the levels of perceived organizational justice. In this respect, the levels of schoolindustry cooperation as perceived by the technical teachers and deputy principals with a professional seniority of 1 to 5 and 6 to 10 was lower than that of the other teachers and administrators. The levels of the organizational citizenship as perceived by the technical teachers and deputy principals working in vocational high schools appeared to be high. There was a significant variation by professional seniority in the levels of/scores for perceived organizational citizenship. Namely, the scores of the technical teachers and deputy principals with a professional seniority of 1 to 5 and 6 to 10 for organizational citizenship were lower than those of the teachers and administrators with a professional seniority of 16 to 20 and 21 and above. There is a positive and significant relevance between the organizational justice scale and all sub-dimensions of organizational citizenship scale as well as across the scales. It was revealed at the first phase that the organizational justice, which is independent variable, has a significant and positive effect on organizational citizenship. The general level of perception of the organizational justice by the technical teachers and deputy principals demonstrates the perceived organizational citizenship at a percentage of 12,0%. At the second phase, it was found out that the organizational justice does not significantly predict their perceived school-industry cooperation.