Doğan Hızlan ve sistematik eleştiri analizi
Doğan Hızlan and systematic critic analyse
  1. Tez No: 475566
  2. Yazar: ORHAN KAYLAVAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYMA BÜYÜKKAVAS KURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Doğan Hızlan, Sistematik Eleştiri, Yazınsal Eleştiri, Doğan Hızlan, Systematic Critic, Literary Criticism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı Doğan Hızlan'ın yazınsal eleştirilerinde kullandığı yöntemleri göstermektir. Hızlan'ın, yazınsal eleştiri sahasında kullandığı yöntemleri, metinlere karşı eleştirel yaklaşımının nasıl oluştuğunu incelemeye çalışan bu tez Doğan Hızlan merkezli olarak yazınsal eleştirinin küresel anlamda ne boyutta olduğunu ve Türk edebiyatına etkisine de incelemek iddiasındadır. Tezde Türk edebiyatı içerisinde öğretici vasfı ile edebiyat sahasına okur kazandırmak isteyen Hızlan'ın örnek okur profilini göz önüne alarak oluşturduğu yazınsal eleştirileri dikkatli bir biçimde incelenmiştir. Öncelikle yazınsal eleştiri yaklaşımında kullandığı kavramlar ve Batı merkezli etkilenmeler tez içerisinde ele alınmıştır. Örnek okur profili ile incelemeye çalıştığımız yazınsal metinler Doğan Hızlan'ın kuramsal alt bilgilerinin ortaya çıkarılması bakımından önemlidir. Türk edebiyatı içerisinde yer alan boşlukları doldurmak üzere hareket eden Hızlan, yazınsal eleştirilerinde farklı bir edebiyat tarihçiliği de uygular. Herhangi bir kurama bağlı kalmadan özellikle gelenek kavramı üzerinden yazınsal eleştirilerini oluşturan Hızlan, örnek bir prototip olarak karşımıza çıkar. Türk edebiyatında Ataç sonrası oluşan yazınsal eleştiri boşluğunu doldurmaya çalışan Hızlan, özellikle eleştiri ve deneme türü yazılarında bir bütünleşme sağlar. Denemeleri, yazınsal eleştirilerine konu olan yaratıcı yazarların görünmeyen taraflarını ortaya çıkararak yazınsal eleştiriyi kendisine bağlar. Bu nedenle eleştirel deneme tarzı ile farklı bir dil birleşimi gerçekleştirir. Bu tezde Doğan Hızlan merkezli olmak üzere yazınsal eleştirinin serüveni incelenmiş, özellikle yazınsal türlerin eleştirisi ayrı ayrı ele alınarak hem Hızlan'ın eleştiri anlayışı ortaya çıkarılmaya çalışılmış hem de küresel anlamda eleştirinin son durumu ve okurun pozisyonunu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to show the methods used by Doğan Hızlan in his literary criticisms. This thesis, which attempts to examine how Hizlan's critical approach to texts is based on literary criticism, examines the extent to which literary criticism is global in nature, centered on Dogan Hızlan. In the thesis, the literary criticism which is formed by considering the example reader profile of Hızlan, who wants to acquire readership in the field of literature with the teaching qualification in Turkish literature, has been examined carefully. First of all, the concepts,which are used in literary criticism approach and Western influences are discussed in the thesis. The literary texts we try to examine with the sample reader profile are important in terms of revealing the theoretical sub information of Doğan Hızlan. Attempt to fill the gaps in Turkish literature, Hızlan also applies a different literary historiography in his literary criticisms. Accelerating as a model prototype, accusation emerges without depending on any establishment, especially composing literary criticism over the concept of tradition. Hızlan, trying to fill the literary criticism gap that arises after the paperclip in Turkish literature, provides an integration especially in the articles of criticism and essay types. The essays attach themselves to literary criticism by revealing the invisible sides of creative writers subject to literary criticism. For this reason, they provide a different language combination with a critical mode of experimentation. In this thesis, the adventure of literary criticism, centering on Doğan Hızlan,has been examined and the criticism of literary genres was examined separately and both the criticism of the critics of Hızlan has been tried to be revealed and the position of the criticism in the global sense and the reading position have been examined.