İthalat talep fonksiyonunun tahmini: Türkiye örneği 1989-2015
Estimation of import demand function: The case of Turkey 1989-2015
- Tez No: 475717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI SEDA KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: ARDL Sınır Testi, Eş Bütünleşme, İthalat Talep Fonksiyonu, ARDL Bound Test, Cointegration, Import Demand Function
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin ithalat talep fonksiyonunun ARDL sınır testi yöntemiyle ve esneklikler yardımıyla tahmin emektir. Çalışmada kullanılan zaman serileri OECD, DB ve FRED veri tabanlarından edinilen ithalat, reel gayrisafi yurtiçi hasıla ve reel efektif döviz kurudur. Bu seriler 1989-2015 arasını kapsayan yıllık serilerdir. Çalışmanın sonunda ithalat, reel gayrisafi yurtiçi hasıla ve reel efektif döviz kuru arasında eş bütünleşme saptanmıştır. Ayrıca beklenildiği gibi ithalatın gelir esnekliği pozitif (1,462), ithalatın reel döviz kuru esnekliği de negatif (-0,509) hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to estimate import demand function of Turkey with ARDL bound testing method and by means of elasticities. Time series that are used in this study are import, gross domestic product and real effective exchange rate, which are obtained from database of the OECD, WB and FRED. These series are annual that includes between 1989 and 2015. At the end of the study, cointegration has been determined among import, gross domestic product and real effective exchange rate. Besides, as it is expected, income elasticity of import has been calculated as positive (1,462) and real exchange rate elasticity of import as negative (-0,509).