Ticari ve finansal akımlar ilişkisi: 2001-2014 yılları için ticaretin finansal akımlar üzerindeki etkisinin analizi
The relation between trade and finance: Analysis of the impact of trade on financial flows during the period 2001-2014
  1. Tez No: 475716
  2. Yazar: SİNEM ATICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYÇIL YÜCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Akımlar, Ticaret Akımları, 2008 Krizi, Çekim Modeli, IV Yöntemi, Financial Flows, Trade Flows, 2008 Crisis, Gravity Model, IV Method
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Finansal akımlar ve ticari akımlar arasındaki ilişki birçok bağlamda yazında dikkat çeken, çalışılmış bir konudur. Ancak özellikle finans teorisindeki güncel gelişmeler, bilgi asimetrisi yaratması nedeniyle coğrafyanın, geleneksel portföy çeşitlendirmesi modellerinin iddia ettiğinin tersine, riske göre uluslararası finansal yatırımların daha önemli bir açıklayıcısı olduğunu gösterdi (Portes ve Rey, 2005). 2001 yılından beri, karşılıklı ülke finansal yatırımlarının IMF tarafından CPIS veritabanı ile yayınlanıyor olması da bu yazının gelişmesine katkıda bulunmuştur. Coğrafyanın yarattığı bilgi asimetrisi, bu asimetrinin önemi ve yayınlanan veriler ışığında ticari ve finansal akımlar arasındaki ilişki yeni bir boyut kazanmıştır. Bu çalışma genelinde ticaret akımları ve finansal akımlar arasındaki ilişkiyi ve özelde ise 2008 krizinin bu ilişkiyi ne şekilde etkilediği üzerine yapılmıştır. Coğrafya unsurunun önemini kontrol etmek için çekim modeli kullanılmış, ve finansal akımlar ve ticaret akımları arasındaki olası bir içsellik sorununu önlemek için vekil değişken yöntemi ile tahminleme yapılmıştır. Çalışılan dönem (2001-2014) ve ülke kapsamı (67*66) ile yenilikçidir. Sonuçlar ticari akımlar finansal akımlar arasında bir tamamlayıcılık ilişkisi olduğunu ve bunun farklı model kurulumlarına dirençli olduğunu göstermiştir. 2008 krizi bu etkiyi değiştirmemiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between financial flows and commercial flows is a research area that has drawn attention in many contexts. However, recent developments in finance theory, have shown that geography is an important explanatory factor of international financial investments, though more important than risk, contrary to what traditional portfolio diversification models claim, due to the creation of information asymmetry (Portes and Rey, 2005). Since 2001, the fact that the data for bilateral financial investments are being published by the IMF (CPIS database) has also contributed to the development of the research area. The relationship between commercial and financial flows has gained a new dimension in the light of the information asymmetry debate pointing the emergence of geography in finance theory and the CPIS database. This study is based on the relationship between trade flows and financial flows in general and how the 2008 crisis affected this relationship in particular. The gravity model is used to control the importance of the geography, and the Instrumental Variable (IV) method is used to control for the endogenity between financial flows and trade flows. It is innovative in terms of the working period (2001-2014) and country coverage (67*66). The results show that there is a complementarity relationship between trade flows and financial flows and which is resistant to different model constructions. The 2008 crisis has not changed this effect.