Türkiye'de seçim ekonomisi uygulamalarının vergi politikaları üzerindeki etkisi
Influence of election economy applications on tax in Turkey
- Tez No: 475758
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOSUNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Maliye, Siyasal Bilimler, Economics, Finance, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Seçim Ekonomisi, Vergi Politikaları, Dolaylı Vergiler, Dolaysız Vergiler, Election Economy, Tax Policies, Indirect Taxes, Direct Taxes
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Siyasal partiler, seçmenler, baskı ve çıkar grupları ile bürokrasi, siyasal sürecin aktörlerini oluşturmaktadırlar. Seçimler, siyasal süreçte rol alan aktörler için özel önem arz eder. Bir tarafta, yeniden seçilebilmek isteyen iktidar partisi ve ona destek veren bürokrasi ile diğer tarafta kamusal faaliyetlerden somut faydalar elde etmek isteyen seçmenler ve baskı grupları arasındaki etkileşim, seçim ekonomisi uygulamalarının devreye sokulmasına imkan tanır. Seçim ekonomisi uygulamaları söz konusu olduğunda, siyasal karar alma sürecinde rol alan aktörlerin, normal yönetim döneminden seçim dönemine geçerken nasıl bir davranış kalıbına veya motifine geçtiğinin analizi yapılmaktadır. Seçim ekonomisi uygulamaları, sahip olduğu üstün/monopolcü güç konumundaki iktisat ve maliye politikası araçları sayesinde iktidar partisini partiler arası rekabette bir adım öne taşırken, özellikle siyasal ve ekonomik krizler, muhalefet partilerinin vaatleri ve kemikleşmiş seçmen kitlesi gibi unsurlar seçmen davranışları üzerinde etkili olabilmektedir. Bu çalışmada, seçim ekonomisi ve seçim ekonomisi uygulamalarının başarı şansını etkileyen bu unsurların seçmen davranışları üzerindeki etkisi, Türkiye açısından 35 yıllık bir perspektiften değerlendirilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Political parties, electors, pressure groups and bureaucracy are the main agents of the political process. Elections are crucial for the agents involved in the Political process. On the one hand, there is a ruling party and the bureaucracy advocating it and on the other hand, there are electors and pressure groups wishing to benefit from public services. The interaction between the two enables election economy applications. How do the agents involved in the decision-making process change their behaviour as the elections are approaching? This is the subject of analysis while examining election economy applications. In terms of election economy applications ruling party is one step ahead of the others since it is the monopoly power and it may use the fiscal policy as a tool in the elections. However, some other factors such as, deep-seated electorate and promises made by the opposition parties, particularly after political and financial crises may also have an impact on electors. This study aims to examine the impact of these factors on electors in the light of the political history of Turkey during last thirty years.