Yusuf bin Abdulmelik ve 'El-Mazbût fî Şerhi'l-Maksûd' adlı eseri
Yusuf bin Abdulmelik and his work 'El-Mazbût fî Şerhi'l-Maksûd'
- Tez No: 475757
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Yusuf Bin Abdulmelik, el-Mazbût fi şerhi'l-Maksûd, el-Mazbût, Yusuf Bin Abdulmelik, el-Mazbût fi şerhi'l-Maksûd, el-Mazbut
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma kısaca, bir Osmanlı alimi olan Kara Sinân Yûsuf b. Abdulmelik b. Bahşiş'in Arap dili alanında kaleme aldığı“el-Mazbut fi şerh'il-Maksûd”eserinin, edisyon kritik kurallarına uygun şekilde yayımlanması ve böylece Kara Sinân'ın hayatı, ilmî kişiliği ve fikirlerinin tanıtılmasıdır. Tezimiz giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın gayesi, metodu ve Kara Sinân'nın geçtiği kaynaklar anlatılmıştır. Birinci bölümdeKara Sinân'ın yaşadığı devir, hayatı ve yazdığı eserler yazılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde el-Maksûd hakkında genel bilgiler ve“el-Mazbut fi şerh'il-Maksûd”adlı eserin Kara Sinân'a aidiyeti, özellikleri, dili ve gayesi ele alınmış, yazma nüshalarının tanıtılması, hususiyetleri ve metodu anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise eserin üç farklı nüshası karşılaştırılarak Arapça metninin tahkiki yapılmıştır. Her bir nüsha farklı bir harfle sembolize edilmiştir. Müellife en yakın nusha olan Süleymaniye nüshası elif أ)) ,Haraçcıoğlu nushası be (ب), Manisa nushası ise cim ,(ج)harfiyle kronolojik yönleri dikkate alınarak isimlendirilmiştir. Nushalar arası farklılıklar dipnotta bu sembollerden hemen sonra belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is shortly, in compliance with critical edition rules, the publication of“el-Mazbut fi şerhi'l-Maksûd”work which an Ottoman scholar Kara Sinân Yusuf b. Abdulmelik b. Bahşiş wrote up in the Arabic language area and thus the introduction of Kara Sinân's life, scientific identity and ideas. The thesis consists of introduction and five chapters. In the introduction part, the goal and the method of the research and the sources interested in Kara Sinan were described. First part contains the period which Kara Sinan lived, his life and his works. In the second part, general information about el-Maksûd was given and belonging of the work named el-Mazbut fi şerhi'l-Maksûd to Kara Sinan, its specifications, language and goal were elaborated, its written copies' descriptions, properties and method were described. In the third part, three different copies of the work were compared and verification of the Arabic version was made. Each copy is symbolized with a different letter. The affiliation was named after the closest manuscript, Süleymaniye with elif أ)), Haraçcıoğlu with (ب), and Manisa with (ج), taking chronological aspects into consideration. Differences between the copies are indicated as footnotes immediately after these symbols.