Ceza muhakemesi açısından silahların eşitliği ilkesi
Equality of arms in terms of the criminal procedure policy
- Tez No: 475787
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. KORAY DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Silahların Eşitliği İlkesi, Diyalektik Yargılama, Adil Yargılanma Hakkı, İddia ve Savunma Makamı, Cumhuriyet Savcısının Mahkemedeki Rolü, Principle of Equality of Arms, Dialectical Trial, Right To Fair Trial, Claims And Defense Authority, The Role of The Prosecutor İn Court
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
“Ceza yargılaması sistemimizde silahların eşitliği ilkesinin tarafları bakımından bu kişilerin haklarının korunması ve birbirlerinin aleyhine olumsuz duruma düşürülmemesi noktasında söz konusu ilkenin vazgeçilmez bir öneme sahip olduğu tartışmasızdır”. İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinin vermiş olduğu içtihatlarla İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin 6'ıncı maddesinden türetilen ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunumuzda her ne kadar tanımı yapılmış olmasa da pek çok maddesinde silahların eşitliği kavramının uygulanmasına yer verildiğini görmekteyiz. Burada ayrıca silahların eşitliği kavramının ceza yargılaması aşamasında nasıl uygulandığının, uygulanmasının niçin bu kadar gerekli ve elzem olduğunun tespiti noktasında açıklamalar yapılmaya çalışılmıştır. Tezin amacı ise, gerek silahların eşitliği kavramının kavramsal boyutunu ilk bölümde İnsan Hakları Sözleşmesinin getirdiği ölçütler aşamasında ele alırken, ikinci bölümde ise ceza yargılaması açısından ve ceza yargılamasında yer alan tanık, dosya inceleme hakkı, sanığın hakları, bilirkişiye başvurmadaki bir takım hususlar irdelenmek suretiyle açıklanmıştır. Burada ilkenin uygulama alanı noktasında ilgili olduğu muhakeme kişileri yönünden açıklamalar yapılarak bu ilkenin ceza yargılamasında kimleri kapsadığı, hangi haklara sahip olduğu, ve bunun sınırları noktasında ceza yargılaması sistemlerinden de bahsedilmek suretiyle diyalektik yargılamanın ( tez-antitez-sentez ) noktasında vuku bulmasını sağlamaya yönelik ve böylelikle de hakkaniyete uygun yargılama yapmak amacıyla bu hususlar ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that criminal proceedings have an importance of protecting the rights of these people and these principles are indispensable to the point not to reduce the negative side of the state against each other in terms of the principle of equality of arms in our system. We see that the Human Rights of had given concerned with the European Court derived from Human Rights Article 6 of the European Convention and the 5271 Act in our although description has been made even in many substances in the given implementation of the concept of equality of arms, It also applied to the stage how the criminal trial of the concept of equality of arms, why implementation has been attempted in this description as needed and also established that the essential point. The aim of the thesis, both conceptual dimension of the equality concept of the weapons in the first part when considering the criteria for phase brought about by the Convention on Human Rights, in the second section in terms of criminal justice and witness Located in criminal proceedings, the file right to inspect the defendant's rights, a number of issues in the recourse to expert explained by analyzed . And also here made the remarks towards these principles the application of point person reasoning that the relevant question in the covers who the criminal proceedings this principle, which owned the rights, as well as the criminal justice system in this border point of the dialectic trial by mentioned (thesis-antithesis-synthesis) in point It has tried to express these issues to ensure that the occurrence and thus to make a fair judgement.