Kamu davasına katılma (Müdahale)
Participation to public law suit
  1. Tez No: 337627
  2. Yazar: GÖZDE KAZAKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÖZER ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Katılma, Kamu Davasına Katılma Hakkı, Katılan, Suçtan Zarar Gören, Mağdur, Participation, Right to Participation to Public Law Suit, Participant, The Person Affected by the Crime, Victim
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Ceza hukukuna farklı bir bakış açısının hakim olmasıyla birlikte, önceleri ikinci planda kalan suçtan zarar gören, kendisine tanınan haklarla yargılama sürecinde aktif bir rol üstlenmeye başlamıştır. Bu bakış açısının paralelinde, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu?nda da suçtan zarar görene, soruşturma ve kovuşturma aşamasında faydalanabileceği çeşitli haklar tanınmıştır. Tanınan bu haklardan en önemlilerinden biri, çalışmamızın da konusunu oluşturan, kamu davasına katılma hakkıdır. Katılma, suçtan zarar gören kişileri; ihkak-ı hak yolundan alıkoyması ve yargılama sonunda verilen hükümle bir nevi kendinden özür dilenmiş hissini yaşayan suçtan zarar gören açısından manevi bir tatmin sağlaması noktasında gereklilik arz etmektedir. Ayrıca, bu hak, silahların eşitliği ilkesinin sanık ve mağdur açısından hayata geçirilmesinde anahtar bir rol oynamaktadır.Kamu davasına katılma kurumu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu?nda her suç açısından mümkün olabilecek şekilde düzenlenmiştir. Aslında, kamu davasına katılma kurumu, toplum düzenini bozan ve suç oluşturan fiillerin Devlet eliyle kovuşturulması kuralının geçerli olduğu ceza yargılaması açısından istisnai bir nitelik taşımaktadır. Söz konusu kurumla, suçtan zarar görene açılan kamu davasına katılarak, toplumsal iddia makamı olan Cumhuriyet savcısının yanında, bireysel iddia makamı olarak yer alma imkânı tanınmaktadır. Bu çerçevede çalışmamızda öncelikle, katılmanın tanımı, hukuki niteliği, gerekliliği ve tarihi gelişimi üzerinde durulmuş, ardından katılmanın koşulları ve usulü incelenmiş ve son olarak da katılmanın sonuçları ve katılan sıfatını sona erdiren haller açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The persons affected by the crime who were formerly second importance have gained a more active role in the criminal proceedings with the change of the criminal law viewpoint. Parallel with this viewpoint, Criminal Procedure Code has granted many rights to the person affected by the crime both during the investigation and prosecution. One of the most important right is the right to participation to public law suit which also constitutes the subject of this thesis. Participation to public law suit is required in terms of preventing people who are affected by the crime from enforcement of one's rights without resorting to judicial procedure and providing a moral satisfaction to the victim of the crime who could possibly feel as being apologized to through the judgment. Moreover, right to participation to public law suit plays a key role to embody equality of arms principle in terms of accused and aggrieved person. Participation to public law suit is prescribed by the Criminal Procedure as applicable to the all kinds of crimes. Participation actually constitutes an exception to the prevailing rule of the criminal proceeding which is that the criminal acts shall be prosecuted by the state. With this institution, persons affected by the crime are given the opportunity to establish individual prosecution besides the public prosecutor by participation to the public law suit. Within this frame in this study definition of participation to public law suit, its legal nature, necessity, and historical development are primarily emphasized, later conditions and the procedure of the participation to public law suit are examined, and finally its consequences and the ways of termination are explained.