Küreselleşme sürecinde Tayland'ın dış ticareti ve Türkiye arasındaki ilişkiler bir araştırma
A study of Thailand's foreign trade and the relationship between Turkey in the process of globalization
- Tez No: 475788
- Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL AKSULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Dış Ticaret, Tayland'ın Dış Ticareti, Tayland ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Globallization, Foreign trade, Thailand's foreign trade, The relationship between Thailand and Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Son 30 yıl içerisinde tüm ülkelerde doğal süreç haline gelen küreselleşme, Tayland ve Türkiye'yi de derinden etkilemiştir. Dünyada yaşanan hızlı küreselleşme ile ilgili bilgi, iletişim ve haberleşme teknolojilerinin yaygınlaşması, dünya piyasalarını birleştirici etki yapmıştır. Böylece, küreselleşme sürecinde teknolojinin hızlı gelişmeleri uzak ülkeleri yakın kılabilmiştir. Bu çalışmada, öncelikle dış ticaret tanımı ile kavramı gözden geçirilmiş olup, tüm dünyayı etkisi altına alan küreselleşme hareketinin dünya ekonomisinde yarattığı değişim incelenmiştir. Tayland'ın tarihi, coğrafi yapısı, sosyo-kültürel ve siyasal çerçevesi hakkında bilgi vererek, ülke biraz daha yakından tanınmıştır. Bununla birlikte, Tayland'ın genel ekonomik durumları ile ilgili bazı önemli ekonomik göstergelere de yer verilmiş ve önemli sektörler analiz edilmiştir. Küreselleşme sürecinde Tayland'ın dış ticaret verileri, sektör ve fasıl bazında analiz edilmiştir. Tayland'ın en önemli ticari partneri, bölgesi ve ürünleri incelendikten sonra, Tayland'ın dış mevzuatı da gözden geçirilmiştir. Tayland ile Türkiye arasındaki büyük fırsatlar içeren dış ticaret ilişkilerinin gelişmeler ve varolan dış ticaret hacminin yıllar itibarıyla yükselişi ve düşüşü analize dahil edilmiştir. Her iki ülkenin dış ticaret hacimlerinin yanı sıra, Türkiye'nin Tayland'da karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri de gözden geçirilmiştir. Ayrıca, iş potansiyeli alan çalışması ile de mevcut güncel durumu analiz edip sorunlar ve somut sonuçlarla Tayland ile ticaret yapan ve yapmak isteyenlere yol gösterici olmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last 30 years, globalization has become a naturel process in all countries as well as Thailand and Turkey. The existence of fast globalization and evolving of information and communication technologies unified the world markets and became the first involvement of most countries. Due to the rapid development of technology, the distance between countries is no longer a problem nowadays. In this study, first of all, the concept of foreign trade has been reviewed and the change of globalization movement that affects the whole world economy has been examined. Thailand has been introduced by giving information about the country's history, geographical structure, sociocultural and political framework. Besides, some important economic indicators related to general economic situation in Thailand as well as important sectors have been analyzed. In the globalization process, Thailand's foreign trade data has been analyzed on sector and product basis. After examining Thailand's most important trade partners, regions and products, Thailand's foreign legislation has also been reviewed. The developments of foreign trade relations with great opportunities between Thailand and Turkey and the increase and decrease of existing foreign trade volume by years are included in the analysis. In addition to the foreign trade volumes of both countries, Turkey's problems and solution proposals in Thailand were also reviewed. The aim of this study is also to analyze the current situation with the business potential field study and to guide those who would want to trade and do business in Thailand by analyzing problems and concrete results.