Aviation safety and information systems: Flight crew perspective
Havacılık güvenliği ve bilgi sistemleri: Uçuş ekibi bakış açısı
- Tez No: 475807
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERKAN KAPLANSEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Sivil Havacılık, İşletme, Science and Technology, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havacılık Emniyeti, Uçuş Bilgi Sistemleri, İnteraktif Kontrol Listesi, EFB, FMS, Aviation Safety, Flight Information Systems, Interactive Checklists, EFB, FMS
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Havacılık emniyeti ve pilotların kokpitteki davranış standartları, kontrol listeleri (checklists) tarafından belirlenen ve amaçlanan temel etkenlerdir. Havacılıkla, kontrol listeleri genellikle kâğıt üzerinden takip edilmiştir. Günümüzde, teknolojinin de gelişmesiyle elektronik yapıdaki kontrol listeleri eski yöntemlerin yerini almaya başlamıştır. Bu tezin amacı“interaktif kontrol listesi”ve elektronik uçuş bilgi sistemlerinin etkileşime geçerek kokpite sağladığı faydayı ortaya çıkarmaktır. İnteraktif modelin avantajları ve dezavantajları sorgulanıp geleneksel yöntemler ile mukayese edilerek uçuş güvenliğine katkıları araştırılmıştır. Kokpitte kullanılan“Elektronik Uçuş Çantaları”ve Uçuş Yönetim Sistemleri ile desteklenen bu yeni sistem, kontrol listesi kullanımının uçuş emniyetine önemi göz önüne getirmiştir. Kontrol listesinin önemini kavramak için dört ana başlık altında araştırmalar yapıldı. 2017 yılındaki National Transport Safety Board'a kayıtlı tüm kazalar incelenerek kaç tanesinin kontrol listesi kullanım hatalarından dolayı meydana geldiği ortaya çıkarıldı. Ayrıca, dört küresel kaza, örnek teşkil etmesi için detaylıca incelendi ve interaktif model bakış açısıyla yorumlandı. Kontrol listesi kullanımının sahadaki etkilerinin de gözlemlenebilmesi için Corendon Hava Yolları ağırlıklı olmak üzere Freebird ve Sunexpress Hava Yolları'nda ikinci pilot, kaptan, eğitmen pilot, emniyet uzmanı ve müdür olarak çalışan toplam 10 pilot ile mülakatlar yapıldı. İnteraktif model ile ilgili görüşler alındı. Buna ek olarak yine sahada rol olan 50 pilota kontrol listesi ve interaktif model ile ilgili anket uygulandı. Tüm kaza raporu incelemeleri, röportajlar ve anketler sonucunda, interaktif modelin uçuş güvenliğini arttırdığı ayrıca, insan hatalarına bağlı kazaların ve olayların azalmasına yardımcı olacağı belirlendi. Son olarak interaktif model zaman kullanımı ve doğru veriye erişim açısından incelendiğinde kokpit içerisinde pilotların iş yükünü azaltacak bir model olarak kabul ediliyor.
Özet (Çeviri)
Aviation safety and pilots' behavior standardization have long been regarded as a keystone by checklist usage. The checklist mainly used in aviation which is kept as a hard-copy format. Nowadays, the electronic form is subrogated the checklist hard copy usage with developing technology. The aim of this thesis is to identify the interaction between interactive checklist and cockpit information systems. The advantages and disadvantages of interactive checklist's effectiveness are analyzed and compared with traditional forms to make recommendations for aviation safety. Flight Information Systems; such as, Electronic Flight Bags (EFB) and Flight Management Systems (FMS) that are used in cockpit, supports the novelty of interactive checklist usage and endorses the significance of checklist usage. The results of different checklist field studies are examined with the following four methods in order to scale up the aviation safety with checklist usage. The accident in 2017 which are recorded in National Transport Safety Board database, have been analyzed and four main aircraft accidents are evaluated in detail as an interactive checklist perspective. Interviews have been conducted by 10 pilots who have active duty in aviation industry; such as, Corendon Airlines, Freebird Airlines and Sunexpress Airlines. Addition to this, questionnaires is conducted with 50 pilots. All the accidents analysis, interviews and surveys show that the interactive checklists are empowers the flight safety. It also minimizes the human factors, which are involved in accidents and incidents. Also, interactive checklist provides time efficiency and accurate information accessibility.