Örgüt kültürü ve takım birlikteliğinin takım performansına olan etkisi: Kurumlararası İzmir Dragon Festivali
The impact of organizational culture and team cohesion on team performance: Interenterprise Izmir Dragon Festival
  1. Tez No: 475810
  2. Yazar: CEYDA LALE SANCAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU GÜNLÜ KÜÇÜKALTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Birliktelik, Performans, Kurumlararası Dragon Festivali, Organizational Culture, Cohesiveness, Performance, Interenterprise Dragon Festival
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Alanyazında yer alan araştırmalarda (Efanga ve Ifejiagwa, 2014; Hartnell ve diğerleri, 2011; Jacobs ve diğerleri, 2013; Khan ve Afzal, 2011; Pannirselvam ve diğerleri, 2011; Prajogo ve McDermott, 2011; Shahzad ve diğerleri, 2012; Zakari ve diğerleri, 2013), örgüt kültürünün örgütsel performansa etki ettiği açık bir şekilde belirtilmektedir. Öte yandan yazında, takım birlikteliğinin performansa etkisinin olduğunu belirten araştırma sayısı oldukça fazladır (Beal ve diğerleri, 2013; Carron ve diğerleri, 2002a; Filho ve diğerleri, 2014, 2015; Gu ve diğerleri,2011; Kebaili ve diğerleri, 2015; Leo ve diğerleri, 2013; Lu, 2015; Tung ve Chang, 2011). Yazında, örgüt kültürünün takım birlikteliğine etkisinin olduğunu belirten çalışmalara da rastlanmaktadır (Fruhen ve Keith, 2014; Gorji ve diğerleri, 2014; Morela ve diğerleri, 2013; Sánchez ve Yurrebaso, 2009; Wright ve Drewery, 2006). Değişkenler arasındaki ilişkilerden hareketle, bu çalışmanın amacı örgüt kültürünün ve takım birlikteliğinin takım performansına olan etkilerini incelemektir. Bununla birlikte, Türkiye'nin en geniş katılımlı kurumsal spor organizasyonu, Türkiye genelinde yapılan tek kurumsal etkinlik, farklı sektörleri bir araya getiren tek platform, su üzerinde yapılan en kalabalık yarış ve dünyada ve Türkiye'de en hızlı gelişen takım sporu, uluslararası akreditasyona sahip tek festival olma özelliği sağlayan Kurumlararası Dragon Festivali'nin turizm boyutu da bulunmaktadır. Zira, festival sadece katılımcı örgütlere değil, düzenlendiği bölgedeki yerel halka da açıktır. Festivaller de etkinlik turizminin önemli bir öğesi konumunda olup yerel halkın da ilgisini çekmekte ve turistik bir aktivite olarak yazında yer almaktadır (Anwar ve Sohail, 2003; O'Sullivan ve Jackson, 2002; Quinn, 2006). Ayrıca, söz konusu etkinlik yazında su sporu etkinliği olarak yer almaktadır (McCartney ve Osti, 2007). Spor etkinlikleri, rekreasyonun ve turizmin itici gücü olarak kabul edilmektedir (Mallen ve Adams, 2008). Bu etkinlikler, hem yerel hem de ulusal olarak turizm ve ekonomi açısından katkı sağlamaktadır (Babacan ve Göztaş, 2011). Araştırmanın yöntemi nicel araştırma yöntemi olarak belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini, İzmir il sınırları içerisinde düzenlenen Kurumlararası Dragon Festivali'ne katılan takım üyeleri oluşturmaktadır. Örneklem hesaplama formülü kullanılarak, İzmir Kurumlararası Dragon Festivali'ne katılan takım üyelerinden kümelere göre örnekleme (zümreye göre örnekleme) yöntemi ile örneklem belirlenmiş, kullanılabilir 399 anket elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçları değerlendirildiğinde, örgüt kültürünün takım performansı ile arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki, takım birlikteliği ile takım performansı arasında ise anlamlı ve negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Örgüt kültürü ile takım birlikteliği arasında da anlamlı ve negatif bir ilişki bulunmuştur. Takım birlikteliğinin, örgüt kültürü ile takım performansı arasındaki ilişkiye aracılık ettiği sonucuna varılmıştır. Söz konusu araştırmanın, örgüt kültürü, takım birlikteliği ve takım performansı değişkenlerini bir arada ele alması ve değişkenler arasındaki ilişkinin etkinlik üzerinde uygulanıp değerlendirilmesi açısından hem turizm hem de yönetim ve organizasyon alanyazınına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca, bu çalışmanın etkinliği düzenleyen organizasyon şirketine ve etkinliğe katılan örgütlere geribildirim sağlaması, bundan sonraki etkinlikler açısından önemli girdi sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In research in the literature, it is clearly stated that the organizational culture influences organizational performance (Efanga and Ifejiagwa, 2014; Hartnell et al, 2011; Jacobs et al, 2013; Khan and Afzal, 2011; Pannirselvam et al, 2011; Prajogo and McDermott, 2011; Shahzad et al, 2012; Zakari et al, 2013). On the other hand, the number of studies which indicate that team cohesiveness has an effect on performance are quite high (Beal et al, 2013; Carron et al, 2002a; Filho et al, 2014, 2015; Gu et al, 2011; Kebaili et al, 2015; Leo et al, 2013; Lu, 2015; Tung and Chang, 2011). In the literature, there are also studies which indicate that organizational culture has an effect on team cohesiveness (Fruhen and Keith, 2014; Gorji et al, 2014; Morela et al, 2013; Sánchez and Yurrebaso, 2009; Wright and Drewery, 2006). With reference to the relationship between variables, the aim of this study is to examine the effect of organizational culture and team cohesiveness on team performance. As well as being an organized sports event with the broadest participation, the only corporate event throughout Turkey, the only platform that brings together different sectors, a water race with the most participants, the fastest growing team sport in Turkey and in the world, Interenterprise Dragon Festival, which is the only festival with international accreditation, also has a tourism aspect. Because the festival is open not only to the participating organizations but also to the local people in the region where it is organized.Festivals, being an important factor in tourism, attract local people and have their place in the literature as a touristic activity. (Anwar and Sohail, 2003; O'Sullivan and Jackson, 2002; Quinn, 2006). Additionally, the afore mentioned event appears in the literature as a water sports event (McCartney and Osti, 2007). Sporting events are considered to be the driving forces for recreation and tourism (Mallen and Adams, 2008). These activities contribute to tourism and economy both locally and nationally (Babacan and Göztaş, 2011). The method of this research was determined to be a quantitative research method. The population of the research constitutes team members who participate in Interenterprise Dragon Festival organized within the provincial borders of Izmir. Using the sample calculation formula, the sample size was determined by using cluster sampling method on the participating team members of Interenterprise Dragon Festival and 399 usable questionnaires were obtained. When the results of the research were evaluated, it was found that there was a meaningful and positive relationship between organizational culture and team performance, and a meaningful and negative relationship between team cohesiveness and team performance. A meaningful and negative relationship was also found between organizational culture and team cohesiveness. Team cohesiveness was concluded to be a mediator in relationship between organizational culture and team performance. It is thought that the study in questionwill contribute to tourism as well as management and organizational literature in terms of both addressing the issues of organizational culture, team cohesiveness and team performance all together and the evaluation and application of the relationship between variables on the event. Besides, by providing feedback to the company that manages the event and the participating organizations, this study will provide significant input for future events.