The evolution of corporate social responsibility and an empirical analysis of the implementation of the European Union accounting directive
Kurumsal sosyal sorumluluğun evrimi ve Avrupa Birliği muhasebe direktifinin uygulanmasına yönelik ampirik bir analiz
- Tez No: 475809
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞNUR KAYTMAZ BALSARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Uyumlaştırma, Düzenleme, Muhasebe Direktifi, Uyum, Corporate Social Responsibility, Harmonization, Regulation, Accounting Directive, Compliance
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu çalışma, Muhasebe Direktifinin [2013/34/AB ve 2014/95/AB] AB üyesi ve aday ülkelerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) raporlama uygulamaları üzerindeki uyumlulaştırma etkisini analiz etmektedir. Avrupa Birligi bu ilke bazlı Direktifi KSS literatürü/pratiği altındaki mevcut uzlaşma eksikliği ve üye devletler arasında“ilgili, tutarlı ve karşılaştırılabilir”[“D.2014/95/AB”madde 21] bilgiye ulaşma kısıtları doğrultusunda yayınlamıştır. KSS uygulamalarının yaygın ve uyumlu hale getirilmesi için benzersiz bir konuma sahip olmakla birlikte, Muhasebe Direktifini ulusal muhasebe sistemleri altına entegre etme çalışmaları hale devam etmektedir. Bu durum AB'nin KSS uygulamaları için mevcut uyum seviyesini analiz etmek ve araştırmak için bir motivasyon yaratmaktadır. Analiz 2014-2015 yılları arasında GRI (Global Raporlama Girişimi) Veritabanı altında listelenen sürdürülebilirlik raporlarını kapsamakta olup, elektronik veriler üzerine yürütülmüştür. GRI raporu bilgileri, GRI Veritabanı altında listelenen raporlardan elle toplanmıştır ve kaydedilen rapor sayisi 3379'dir. Hipotezi test etmek için 3 yönlü ki-kare testi uygulanmıştır ve Direktifin KSS raporları altında rapor karşılaştırılabilirliğini artırmak üzerinde pozitif bir etki yarattığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the harmonizing effect of the Accounting Directive amendment on the CSR (Corporate Social Responsibility) reporting practices of EU (European Union) Member States and EU Candidate Countries. In light of the continuing lack of consensus under the CSR literature/practice and the serious restrictions on achieving“relevant, consistent and comparable”CSR information across the Member States, the EU published the principle based Accounting Directive and its amendment [2013\34\European Union and 2014\95\ European Union]. However, while uniquely positioned in ensuring the widespread and harmonized adoption of CSR practices, the Directive transposition efforts of the EU Member States and Candidate Countries are still ongoing. Thus, this creates a motivation to analyze and explore current harmonization level for CSR practices within the EU because, unless national provisions are not aligned with European Union rules, the shared goal of achieving a united Europe cannot be realized. The analysis was conducted on electronic data derived from the full sample of the sustainability reports listed under the GRI (Global Reporting Initiative) Database between the years of 2014-2015. The GRI report information was hand-collected from the reports listed under the GRI Database and the final sample size for the recorded reports was 3379. I conducted multiple 3 way chi-square tests of independence in order to statistically test for my hypothesis and determine that undertaking regulation levels under the market can have a positive effect on harmonizing and improving financial report comparability.