Kazak ve Türk İş Hukuku çerçevesinde tele çalışmanın düzenlenmesi
The regulation of telework in the context of Kazakh and Turkish Labor Law
- Tez No: 475834
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZGİ ÖKTEM SONGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Tele Çalışma, Esneklik, Elektronik Gelişme, Türk Hukuku, Kazak Hukuku, Tele work, Flexibility, Electronic Development, Turkish Labor Law, Kazakh Labor Law
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
21.yüzyılda işçilerin işlerini nerede ve nasıl yaptığı önem taşımamaktadır. Bu yüzyılda önemli olan işlerin tamamen ve zamanında işverenlere ulaştırılmasıdır. Tele çalışma ya da başka bir deyişle uzaktan çalışma, esnek çalışmanın yeni bir türü olarak kabul edilmiştir. Tele çalışmanın temel özelliği, işçilerin belli bir işyerine bağlı kalmadan istedikleri yerden işlerini yapabilmeleridir. Tele çalışma yolda (trende, metroda, arabada), otelde, müşterinin bulunduğu yerde de yapılabilmektedir. Dünyada özellikle, iletişim ve bilgi teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bu esnek çalışma türü kullanılır hale gelmeye başlamış ve yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada, 4857 sayılı Türk İş Kanunu'nda tele çalışmayı düzenleyen hükümler incelenmiş ve yeri geldikçe Kazak İş Kodu ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Ayrıca, 2002 tarihli Avrupa Birliği'nin Tele Çalışma Hakkında Anlaşması'nın konuya ilişkin düzenlemelerine de yer verilmiştir. Tez çalışmanın ilk bölümünde esnek çalışma tanımlanmış; esnek çalışmanın ortaya çıkma nedenleri ile esnek çalışmanın türleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca, esnek çalışmanın işveren ve işçi açısından olumlu ve olumsuz yanları incelenmiştir. İkinci bölümde, tele çalışmanın tanımı, bu çalışmanın ortaya çıkma nedenleri, türleri ve olumlu/olumsuz yanları incelenmiştir. Son bölümde ise, Avrupa Birliği'nin Tele Çalışma Hakkında Anlaşması dikkate alınarak tele çalışmada işçinin, işverenin hakları ve yükümlülükleri ile tele çalışmanın sona ermesi Kazak ve Türk İş hukuku çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It does not matter where and when the work is done by the workers in the 21th century. The importance in this century is the delivery of the work to the employers on time and completely. Tele work is accepted as a new type of flexible work. The main feature of tele-working is that workers can do their jobs from where they want without being attached to a particular workplace. Tele work can be done on the road (on train, subway, in car), in the hotel, or even in the place where the customer is located. Around the world, with the development of communication and information technology, this type of flexible work has begun to be used and spread. In this thesis study, the provisions regulating the tele-work in Turkish Labor Law No. 4857 were examined and comparisons were made with the Kazakh Job Code as needed. In addition, arrangements involving the subject in the 2002 European Framework Agreement on Telework were also included in the study. In the first part of the thesis study, flexible work is defined; the reasons for the emergence of flexible work and the types of flexible work are emphasized. In addition, the positive and negative aspects of flexible work are examined in terms of employers and workers. In the second part, the definition of tele work, the cause of this thesis, types and positive/negative aspects of telework are examined. In the final chapter, the rights and obligations of the employer and the employee in the tele-work was examined in the frame of Kazakh and Turkish Labor Laws and considering the European Framework's Agreement on Telework.