Türkiye'de eğitimin ücretler üzerindeki etkisi: Dilim regresyon uygulaması
The impact of education on wages in Turkey: Quantile regression application
  1. Tez No: 475835
  2. Yazar: ÇİÇEK AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÜÇDOĞRUK BİRECİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ücret, Temel İnsan Sermayesi, Kantil (Dilim) Regresyon Yaklaşımı, Wage, Basic Human Capital, Quantile Regression Method
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İstihdam içerisinde olan bireylerin kazanç sağladıkları ücretler üzerinde eğitimin etkisi temel insan sermayesi modeliyle ölçülmektedir. Mincer tipi model kapsamında çalışanların ücretlerindeki değişkenliğe eğitimin etkisi olduğu kadar yaş da etkin bir rol oynamaktadır. Bu nedenle bu çalışmada bireylerin elde ettikleri ücretler üzerinde etkin olan faktörler ele alınmıştır. Bu çalışmada, Türkiye genelinde istihdam içerisinde olan bireylerin eğitim düzeyleri esas alınarak saat başına elde ettikleri ücretin araştırılması amaçlanmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun hazırlamış olduğu 2014 yılı Hanehalkı İşgücü Araştırması mikro veri setinden elde edilen ham verilerle çalışılmıştır. Araştırmada kullanılan yöntem En Küçük Kareler ve Dilim (Kantil) Regresyon yöntemidir. EKK yönteminde karşılaşılan değişen varyans problemi sebebiyle, saat başı ücretin düşük ve yüksek değerleri arasındaki fark Kantil regresyonla görülebilmiş ve iddia ettiğimiz hipotez doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of education on wages earned by individuals who are employed is measured by the basic human capital model. Age is also an active part of the Mincer type model as much as the effect of education on the variability of wages of employees. For his reason, the factors that are effective on the wages that individuals earn in this study are discussed. In this study, it was aimed to investigate the wages earned per hour on the basis of the education levels of the individuals in employment throughout Turkey. The raw data obtained from the 2014 Household Labor Survey micro data set, which was prepared by the Turkish Statistical Institute (TURKSTAT), has been studied. The method used in the research is Ordinary Least Squares (OLS) and Quantile Regression (QR) method. The use of quantile regression made a major contribution to the study in order to see the differences between the low and high hourly wage rates due to the varying variance problem encountered as a result of the OLS method.