Causal relationship between foreign direct investment, exports, stock market index and economic growth through nonparametric Wavelet Granger Causality Method in emerging markets: Evidence from fragile five economies
Gelişmekte olan piyasalarda parametrik olmayan Wavelet Granger Nedensellik Yöntemi ile doğrudan yabancı yatırımlar, ihracat, borsa piyasa endeksi ve ekonomik büyüme arasındaki nedensel ilişki: Kırılgan beşli ekonomilerinden kanıtlar
  1. Tez No: 475839
  2. Yazar: NUR CHOLIS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOST TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Parametrik Olmayan Granger Nedensellik, Wavelet Analizi, Kırılgan Beşli Ekonomileri, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, İhracat, Borsa Piyasa Endeksi, Ekonomik Büyüme, Nonparametric Granger Causality, Wavelet Analysis, Fragile Five Economies, FDI, Export, Stock Market Index, Economic Growth
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, özellikle kırılgan beşli olarak adlandırılan gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki doğrudan yabancı yatırımlar, ihracat, borsa piyasa endeksi ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkileri parametrik olmayan Wavelet Granger nedensellik yöntemi kullanılarak incelenmektedir. Bu çalışmada gelişmiş bir yöntem olan parametrik dalgacık granger causality kullanılarak nedensellik ilişkisine dair yeni bulgular elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, 1991-2015 dönemi Endonezya, Türkiye, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika gibi Kırılgan Beş ekonomilerinin üç aylık verileri kullanmaktadır. Bulgular, Kırılgan Beş ekonomide ekonomik büyüme, doğrudan yabancı yatırımlar, ihracat ve borsa endeksi arasında çift yönlü bir nedensellik olduğunu, ancak nedenselliğin yönü ve büyüklüğü her ülke için farklı olduğununa dair bulgular elde edilmiştir. Ayrıca, küresel ekonomik sistem ile yerel ekonomik gelişimini önemli itici güçlerdinden olan doğrudan yabancı yatırımlar, ihracat ve borsa piyasa endeksi ile birlikte entegrasyonu yoluyla teşvik edilmesine ilişkin politika önermelerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the causal relationship between foreign direct investment, exports, stock market index and economic growth in emerging markets particularly on Fragile Five economies through Nonparametric Wavelet Granger causality method. Methodology used in this study is a new approach of nonparametric Granger causality based on Wavelet transformation as it is an advanced causality method. This study uses quarterly data of Fragile Five economies: Indonesia, Turkey, India, Brazil and South Africa for the period 1991-2015. The findings suggest a bidirectional causality between economic growth, FDI, export and stock market index in Fragile Five economies however the direction and the magnitude of causality are different for each country. Therefore, there are some important policy implications to be encouraged through the integration of FDI, export and stockmarket together as the most important engine of the economy development with the global economy system.