DTÖ'ne Rusya'nın üye olmasının Rusya ve AB arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkiler üzerinde etkisi
The iimpact of Russia's accession to the WTO on the trade and economic relations between Russia and the EU
- Tez No: 475838
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN AVUNDUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Rusya, Dünya Ticaret Örgütü, ticaret ve ekonomik ilişkiler, yaptırımlar, işbirliği, European Union, Russia, World Trade Organization, trade and economic relations, sanctions, cooperation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırma konusunun önemi: Avrupa Birliği her zaman Rusya Federasyonu'nun en büyük ticari ve ekonomik ortağı olmuştur ve olmaya devam ettiği gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Avrupa Birliği, öngörülebilir gelecekte de malların ihracat ve ithalatında, Rusya döviz rezervlerinin ikmalinde ana kaynağı ve ekonomisine en büyük yatırımcı olarak Rusya'nın ana ortağı olmaya devam edecektir. Avrupa petrol ve doğalgaz ithalatında Rusya'nın uzun yıllar boyunca ilk sırada gelmesi önemli ölçüde petrol üreten Arap ülkelerinden Avrupa'nın bağımlılığını azaltmıştı. 2014 yılı ikili ilişkilerde bir dönüm noktası olmuştu: Ukrayna'daki olaylar ve Kırım'ın Rusya'ya dönüşü önemli ölçüde taraflar arasındaki diyalogun gelişmesini gölgelemişti. Ikili ilişkilerde, ciddi bir darbeye Avrupa Birliği tarafından Rusya'ya karşı yaptırımların uygulanması ve daha sonra Federasyonu'nun yanıtları neden olmuştu. Bu çalışmanın amacı, yaptırımlar ve jeopolitik çatışma altında Rusya ve Avrupa Birliği arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerinde yeni bir araç olarak Dünya Ticaret Örgütü rolünü tanımlamaktır. Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin depolitizasyonu için bir dizi fırsat, 22 Ağustos 2012 tarihinde Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'nün 156. üyesi olduğu gerçeğinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştı. Rusya'nın Avrupa Birliği ile ekonomik ve özellikle ilişkilerin ticaretle ilgili yönleri, yeni bir yasal düzleme girmişti. Bu çalışmanın en önemli sonuçları şunlardır: Avrupa Birliği - Rusya ilişkilerinde jeopolitik yönü fevkalade rol oynamaktadır; ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği, siyasi partilerin kararlarına açıktır ve Dünya Ticaret Örgütü'ye Rusya'nın üyeliği, onun Avrupa Birliği ile ilişkilerin normalleşmesi için önemli ölçüde potansiyel taşımamaktadır. Bu tezde sistemik, karşılaştırmalı ve eleştirel analizi, sistemleştirme, sınıflandırma, genelleme, benzetmeler ve ikincil verinin değerlendirilmesi gibi yöntemler kullanıldı. Avrupa Birliği ve Rusya entegrasyonunun etkinliği ve gelişiminin gelecekteki yönünü belirlemek için, SWOT analizi kullanıldı.
Özet (Çeviri)
The relevance of the research topic is due to the fact, that the European Union has always been and remains the largest commercial and economic partner of the Russian Federation. The European Union will remain Russia's main partner in the export and import of goods, the main source of replenishment of its foreign exchange reserves and the largest investor in its economy in the foreseeable future too. Having for many years the first place in the European import of oil and gas, Russia has substantially reduced Europe's dependence on the oil-producing Arab countries. The year 2014 was a milestone in bilateral relations: the Ukrainian incidents and the return of Crimea to Russia sharply spoiled the dialogue between the two sides. A serious blow to bilateral relations was caused by the introduction of the European Union sanctions against Russia, and then the response measures of the Russian Federation. The aim of the study is to define the role of the World Trade Organization as a new tool in the trade and economic relations between Russia and the European Union under sanctions and geopolitical conflict. A number of opportunities for depoliticizing trade and economic relations between Russia and the European Union resulted from the fact that on August 22, 2012, Russia became the 156th member of the World Trade Organization. Economic, and especially trade aspects of relations with the European Union have moved to a new legal plane. The most important results of this work are: the geopolitical aspect plays an outstanding role in European Union - Russia relations; economic and trade cooperation between countries is vulnerable to the decisions of political parties and the membership of World Trade Organization Russia does not carry a significant potential for the normalization of its relations with the European Union. In this thesis, such methods as systemic, comparative and critical analysis, systemization, classification, generalization, analogies and evaluation of secondary data sources were used. In order to determine the efficiency and further development of the integration of Russia and the European Union, SWOT analyse was used.