Yerel halkın turizme yönelik algı ve tutumlarının turizm gelişim yaklaşımları kapsamında değerlendirilmesi: Mazı Köyü-Türkbükü karşılaştırmalı analizi
Evaluation of residents' perception and attitudes towards tourism within the scope of tourism development approaches: Comparative analysis of Mazı Village-Türkbükü
  1. Tez No: 475841
  2. Yazar: AYSU FİLİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DEVRİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizmin Etkileri, Turizm Gelişimi, Yerel Halk, Algı ve Tutum, Impacts of Tourism, Tourism Development, Residents, Perception and Attitude
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Turizm, hızla gelişen sektörler arasındadır. Turizm sektörü, yatırımların fazla ve rekabetin yoğun olduğu bir yapıya sahiptir. Bu nedenle turizmin olumlu ve olumsuz birçok etkisi ortaya çıkmaktadır. Bu etkiler yalnızca sektörden faydalananları değil özellikle de yörede yaşayan yerel halkı etkilemektedir. Alan yazında turizmde farklı gelişim düzeyine sahip bölgelerin yerel halkının turizme yönelik algı ve tutumlarının da farklı olduğuna yönelik çok sayıda çalışma yer almaktadır. Bu çalışmada turizmin farklı aşamada gelişim gösterdiği iki farklı bölgede yaşayan yerel halkın turizm gelişimine yönelik algı ve tutumları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeden sonra iki bölgenin yerel halkının algı ve tutumları en çok kullanılan dört turizm gelişim yaklaşımı kapsamında karşılıklı analiz edilmiştir. Araştırmada öncelikle ilgili yazın taranarak yarı yapılandırılmış bir soru formu oluşturulmuştur. Daha sonra turizmde farklı gelişim düzeyinde olan Türkbükü yerel halkından 15, Mazı köyü yerel halkından 15 olmak üzere toplam 30 katılımcı ile yapılan yüz yüze görüşmeler derlenerek analiz edilmiş ve bulgular saptanmıştır. Araştırmanın sonucunda iki bölgenin yerel halkının turizme yönelik algı ve tutumlarının genellikle farklı olduğu saptanmıştır. Turizmin yeni gelişim göstermeye başladığı Mazı köyü yerel halkının turizm bilgilerinin kısıtlı ve algı ve tutumlarının genelde daha olumsuz yönde olduğu ve turizmin geliştiği Türkbükü yerel halkının turizme yönelik algı ve tutumlarının daha olumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilir bir turizm gelişimi ve yerel halkın desteğini alabilmek için turizmin olumsuz etkilerini en aza indirgemek ve yerel halkı turizm konusunda eğitmek sektörün geleceği açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism is among the rapidly developing sectors. Tourism industry has a structure with intensive investments and severe competition. For this reason, many positive and negative effects of tourism are emerging. These effects not only affect the beneficiaries of the sector, but also especially the residents living in the region. In the literature it can be seen that there exist many articles which emphasize the perception and attitudes of the residents of the regions with different levels of development in tourism. In this study, the perception and attitudes of the residents living in two different regions where tourism develops at different stages are evaluated. After this evaluation, the perception and attitudes of the residents of the two regions were analyzed mutually within the four most popular tourism development approaches. In the research, firstly a semi-structured questionnaire was created by searching the related literature. Later on, face-to-face interviews with a total of 30 participants (15 from Türkbükü and 15 from Mazı village) were collected and analyzed and the findings were determined. Results of the study show that there is a difference between two destinations in terms of the residents' perception of tourism. The residents of Mazı village, where tourism has newly started to develop, have limited tourism information and their perception and their attitudes are generally more negative. On the other hand, the perception and attitudes of the residents of Türkbükü are more positive. For the sustainable tourism development and to get support of the residents, reducing the negative impacts of tourism and educating local people about tourism is important for the future of the industry.