Din fenomenolojisi bağlamında Bektaşilik, Tokat ili örneği
Bektashi in the context of phenomenology of religion, examples of Tokat province
  1. Tez No: 475874
  2. Yazar: BURHAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Fenomen, Fenomenoloji, Din Fenomenolojsi, Bektaşilik, Hacı Bektaş Veli, Phenomenon, Phenomenology, The Phenomenolgy of Religion, Bektashism, Hacı Bektaş Veli
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Din Fenomenolojisi Bağlamında Bektaşilik, Tokat İli Örneği adlı bu çalışmada Bektaşi yöre halkının inançlarını, adetlerini ve bunlara bağlı pratiklerini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmada amaçlı örneklem yöntemi ile önceden tespit edilen bireylerle görüşmeler yapıldı. Ayrıca kutsal kabul edilen yerler ziyaret edildi ve bunları görüntüleyerek elde edilen bilgiler ortaya konmaya çalışıldı. Yine kutsal yerde yapılan pratikler gözlendi ve görüntülendi. Bu çalışma çerçevesinde yapılan literatür taraması yanı sıra kaynak olarak tespit edilen bireylerden elde edilen bilgiler araştırmanın omurgasını oluşturmaktadır. Bektaşilik Anadolu'nun birçok yöresine yayılmıştır, ayrıca eklemek gerekir ki dünyanın birçok yerinde de dernek, vakıf, vs. adı altında çalışmalar yapılmaktadır. Tespit edilen dini inanış, pratik, adet ve gelenekler yüzyıllar boyu farklı kültürlerle kaynaşarak günümüze ulaştığı görüldü. Tokatta yaşatılan Bektaşiliğin kökleri genel olarak Eski Türk Dini inanış ve uygulamalarına dayanmaktadır, ancak farklı dini inanış ve pratiklerden de etkilendiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The study called Bektashi in the context of Phenomenology of Religion, Exampes of Tokat Province, Bektashi locals of beliefs, customs and practices associated with them are intented to indentify. The work purposive sampling method was interviews with individuals who were previously indentified. Also, we visited the places considered sacred and the information obtained by viewing them had tried to reveal. Still, practices carried out in the holy places was observed and imaged. Within the framework of this study, a literature search of information obtained from individuals as well as resources that are indentified as the backbone of research. Bektashi has spread to many parts of the Anatolia, also we should add that the world is being made in many parts of efforts to institutionalize. The intentified religious beliefs, practices, customes and traditions that have survived for centruies was seen by interacting with diffirent cultures. Bektashi roots living in Tokat are generally based on the old Turkish religious beliefs and practices, however it can be expressed by affected diffirent religious beliefs and practices.