Dönüştürücü liderlik ve örgütsel yenilikçilik arasındaki ilişki üzerine bir uygulama
An application on the relationship between transformational leadership and organizational innovativeness
  1. Tez No: 475923
  2. Yazar: MEHMET ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER AYKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüştürücü Liderlik, Yenilik, Örgütsel Yenilikçilik, Leadership, Transformational Leadership, Innovation, Organizational Innovativeness
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı, dönüştürücü liderliğin örgütsel yenilikçilik üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Kapsamlı bir literatür taraması yapılarak araştırmanın iskelet kısmını oluşturan dönüştürücü liderlik kavramının günümüz dünyasında örgütlerin dünlerinin bilincinde olmalarına, bugünlerini görmelerine ve geleceklerini dizayn etmelerinde kılavuz edecek düşünce ve fiillerinin etkin, etkili ve yenilikçi olabilmeleri için ihtiyaç duydukları semptomların belirlenmesine çalışılmıştır. Dönüştürücü liderliğin örgütsel yenilikçilik üzerindeki etkisini ölçebilmek için Ardahan Valiliği ve bağlı birimlerinde gerçekleştirilen çalışanlar aracılığıyla aktif saha çalışması ile belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde, liderlik kavramı, tanımı, özellikleri ve tarihçesi ile dönüştürücü liderlik kavramı ve etkileşimci liderlik ile olan bağlantısı açıklanmıştır. İkinci bölümünde örgüt, yenilik, yenilikçilik, örgütsel yenilikçilik kavramları ve örgütsel yenilikçiliğin boyutları tanımlanarak izah edilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Ardahan Valiliği ve bağlı birimlerinde yapılan anket analiz sonuçları açıklanarak dönüştürücü liderlik ile örgütsel yenilikçilik arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak da sonuç ve değerlendirmeye yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to put forward the impact of transformational leadership behavior on organizational innovativeness. Literature review section of the present study purposes to explain the concepts of transformational leadership and organizational innovativeness in the light of earlier studies. At the same time, the direction and the dimensions of the relationship between transformational leadership and organizational innovativeness were determined. In order to determine the impact of transformational leadership on organizational innovativeness, the main sample was selected as employers of Governorship of Ardahan and associated departments. This study consists of three main sections. In the first section; the definition, features, historical background of the concept of leadership and its associaton with transactional leadership were explained. In the second section; the concepts of organization, innovation, innovativeness, and the dimensions of organizational innovativeness were described. In the third section, the data of the questionnaire administered among employers of Governorship of Ardahan and associated departments were analyzed and results revealed that there exists a statistically significant positive relationship between transformational leadership and organizational innovativeness.