Dış ticaret ve döviz kazandırıcı hizmetlerin muhasebeleştirilmesinin Türk vergi mevzuatı ve Türkiye muhasebe standartları kapsamında incelenmesi
Investigation of accounting process of external trade and foreign exchange earning services within the context of Turkish tax legislation and Turkish accounting standards
- Tez No: 475934
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT SAYGIN EYÜPGİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Döviz Kazandırıcı Hizmet, Muhasebe Standartları, Türk Vergi Mevzuatı, TMS 2, TMS 11, TMS 12, TMS 18, TMS 20, TMS 21, TMS 23, TMS 27, TMS 28, Foreign Trade, Foreign Exchange Earning Service, Accounting Standards, Turkish Tax Legislation, IAS 2, IAS 11, IAS 12, IAS 18, IAS 20, IAS 21, IAS 23, IAS 27, IAS 28
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Uluslararası ticarette rekabet edebilmek için, her ülkenin işletmelerinin uluslararası muhasebe standartlarına uyumluluğu önemlilik arz etmektedir. Finansal tablo ve raporlamalar uluslararası standartlara uygun olduğu takdirde pazar payı artırılabilir ve yabancı yatırımcı o ülkeye yönelebilir. Bu çalışmada; dış ticaret ve döviz kazandırıcı hizmetlerin, Türk vergi mevzuatına göre incelenmesinin yanı sıra dış ticaretin ve döviz kazandırıcı hizmetlerin, Türkiye Muhasebe Standartları'na göre incelenmesi ve uygulamalar, dış ticaretin ve döviz kazandırıcı hizmetlerin, Türk vergi mevzuatı uyarınca raporlanması ile Tekdüzen Hesap Planı ile Türkiye Muhasebe Standartları arasındaki farklılıklar yer almaktadır. Ayrıca, dış ticaret ve döviz kazandırıcı hizmetlerde, işlemlerin kayıt altına alınmasına yönelik muhasebe kayıt ve teknikleri örnek uygulamalar yapılarak değerlendirilmiş, böylece ülkemizde faaliyet gösteren dış ticaret sektöründeki tüm işletmelerin ve yabancı yatırımcıların, mali tablolarının daha şeffaf, gerçekçi ve uluslararası platformda mukayese edilebilir olması ve güven verebilmesi için, Türkiye Muhasebe Standartları'na göre hazırlanması gereği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to compete in international trade, compliance of each country's enterprises with international accounting standards is important. If financial statements and reports comply with international standards, market share can be increased and foreign investor can be directed to that country. In this study, besides the examination of foreign trade and foreign exchange earning services according to Turkish tax legislation, involved in Foreign trade and foreign exchange earning services according to Turkish Accounting Standards and practices, reporting of foreign trade and foreign exchange earning services in accordance with Turkish tax legislation, differences between the Uniform Chart of Accounts and Turkish Accounting Standards. In the third chapter; foreign trade and foreign exchange earning services according to Turkish Accounting Standards and applications, in the fourth part the reporting of foreign trade and foreign exchange earning services in accordance with Turkish tax legislation and the differences between the Uniform Accounting Plan and Turkish Accounting Standards are given. In addition, accounting techniques and records in foreign trade and foreign exchange earning services towards recording of processes have been evaluated through sample applications so it is emphasized that it should be prepared according to Turkish Accounting Standards, that the financial statements of all the companies and foreign investors in the foreign trade sector in our country can be compared more transparently, realistic and comparable on the international platform.