Türkiye finansal raporlama standartlarına göre hazırlanmış nakit akış tablosu ve analizi
Compilation and analysis of cash flow statement according to Turkish financial reporting standards
- Tez No: 475935
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT SAYGIN EYÜPGİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TMS 7 Nakit Akış Tablosu Standardı, Nakit Akış Tablosu, MSUGT' ye Göre Nakit Akış Tablosu, Finansal Analiz Teknikleri, Nakit Akış Analizi, TAS 7 Cash Flow Statement Standard, Cash Flow Statement, Cash Flow Statement by MSUGT, Financial Analysis Techniques, Cash Flow Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
“Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına Göre Hazırlanmış Nakit Akış Tablosu ve Analizi”başlıklı bu tezin amacı; ülkemizde Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına göre hazırlanan nakit akış tablolarının özelliklerini ve diğer nakit akış tabloları ile aralarındaki farkları vurgulayarak farklı analiz teknikleri kullanılması suretiyle nakit akış tablolarının finansal tablo okuyucularına daha faydalı hale getirilebileceğini ortaya koymaktır. Çalışmada, nakit akış tablosu ile ilgili muhasebe standardı, nakit akış tablosunun Türkiye ve Dünya'daki tarihsel gelişimi, nakit akış tablosu ile ilgili kavramlar, Türkiye Muhasebe Standartlarından“TMS 7 Nakit Akış Tablosu”standardının hazırlanma esasları incelenmiş, yapılan analiz çalışmaları ile işletme hakkında daha ayrıntılı ve isabetli analiz sonuçlarının alınabileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ampirik boyutta ise Borsa İstanbul (BIST) 'da faaliyet gösteren halka açık bir işletmenin“TMS 7 – Nakit Akış Tablosu”standardına göre hazırlanmış 2014-2015 yıllarına ait nakit akış tabloları; karşılaştırmalı tablolar analizi (yatay analiz), dikey yüzde analizi, nakit akış rasyoları, serbest nakit akışı incelenerek analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına göre hazırlanan nakit akış tablosunun, işletmelerin planlama ve karar verme süreçlerinde diğer mali tablolarla birlikte kullanılmasının önemi ve vazgeçilmez olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis, Compilation and Analysis of Cash Flow Statement According to Turkish Financial Reporting Standards, is to review and analyze the principles used in the preparation and analysis of cash flow statements prepared according to Turkish Financial Reporting Standards and compare them with cash flow statements prepared according to other standards in order to provide more useful information to the financial statement readers by using different analysis techniques. The cash flow statement which is prepared according to the standard“Statement of Cash Flows TMS 7”of a publicly traded company operating on the Istanbul Stock Exchange for the years 2015-2014 was analyzed using comparative statements analysis, common-size percentage, trend analysis, cash flow ratios, free cash flow, cash conversion cycle. In this study, the standard TMS 7 related to the cash flow statement, the historical development of the cash flow statement in Turkey and in the world, concepts related to cash flow statement, the principles governing the preparation of the "Statement of Cash Flow TMS 7'' standard have been examined, and has been tried to show that more detailed and accurate analysis results about the business can be obtained with this analysis. Besides facilitating the examination of the operator's cash flows. The cash flow statement according to TMS 7 standard is essential and indispensable and proves to provide important information useful for the management and analysis of the business together with other financial statements in planning and decision making processes.