Belediyelerde kurumsal imaj algısı: Kırıkkale Belediyesi'nin dış hedef kitleler gözündeki imajı
Corporate i̇mage perception at municipalities: The image of Kirikkale Municipality in the eyes of external publics
- Tez No: 476020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR CANÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal imaj, Kurumsal Kimlik, Kurumsal İtibar, Kurumsal İletişim, Kalite, Belediye, Corporate Image, Corporate Identity, Corporate Reputation, Corporate Communication, Quality, Municipality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Günümüzde ürün ve hizmet sektöründeki bütün kurumlar, daha çok insanla etkileşime girmek ve ihtiyaçlarını karşılamak, farklılaşmak, tercih edilmek, başarıyı artırmak, önder ve yenilikçi olmak adına kalite, görsellik, iletişim, ürün işlevselliği gibi konuları önemsemektedirler. Kurumların bu konuları eyleme dönüştürmeleri neticesinde paydaşları tarafından algılanış biçimi kurumsal imaj denilen kavramı oluşturmaktadır. İnsanın olmadığı bir yerde imaj kavramından söz etmek mümkün olmamaktadır. Belediyelerinde kuruluş ve faaliyet amacı, insanların yaşamaları için gerekli olan her konudaki ihtiyaçlarını karşılamak, onları memnun etmek, refah seviyesini yükseltmek ve değişen dünya koşullarına ayak uydurmalarını sağlamaktır. Hem daha iyi hizmet vermek hem de seçimle iş başına gelip süreklilik arz etmek adına halkın desteğini almak isteyen belediye yönetimi için de olumlu bir imaj algısı oluşturmak çok önemlidir. Bu çalışmada, Kırıkkale Belediyesi çalışanları ile görüşme tekniği kullanılarak belediye hakkında bilgiler alınmasının ardından Kırıkkale'de yaşayan 18 yaş üzeri 525 vatandaşa uygulanan anket bilgilerinin analiz sonuçları yer almaktadır. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler için“frekans analizi”, bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için“ki kare”testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda ankete katılanlar Kırıkkale Belediyesi'nin imajını olumlu ve güvenilir bulmuştur. Belediyenin binası; doğal çevrenin korunması ve temel insan ihtiyaç ve arzuların karşılanmasına yönelik çalışmalar; internet, web sayfası, facebook, SMS (kısa mesaj) ve GSM (cep telefonu) gibi yeni iletişim araçlarını kullanma; yenilikçi bir belediye anlayışına sahip olma ve çalışanların üniformaları Kırıkkale Belediyesi'nin imajını etkileyen önemli unsurlar olarak görülmektedir. Analiz sonuçları ile Kırıkkale Belediyesi imajını oluşturan unsurlar ortaya konularak literatüre katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our day, all corporations in the product and service sector attach importance to issues such as interacting with more people and meeting their needs, differentiation, being preferred, increasing success, quality, visuality, communication, product functionality in order to be leader and innovator. The way these corporations are perceived by their stakeholders after realizing these issues constitutes the concept called corporate image. It is not possible to talk about the image concept in a place without human. The establishment and operation purposes of municipalities are to meet the needs of people in all aspects necessary for their lives, to satisfy them, to raise their level of prosperity and to make sure that they keep pace with changing world conditions. It is very important to create a positive image perception for the municipal administration that wants to take the public support both to provide better service and to continue to maintain its continuity by being elected. In this study, the analysis results of the data of the questionnaires applied to 525 citizens aged 18 years and older living in Kırıkkale after obtaining information Kırıkkale municipality employees about the municipality using interview technique are presented. In the analysis of the data,“frequency analysis”was used for descriptive statistics and“chi square”test was used to reveal the relation between independent variables. As a result of the study, those who participated in the survey found the image of Kırıkkale Municipality as positive and reliable. The municipality building; conservation of the natural environment and efforts to meet basic human needs and desires; using new means of communication such as internet, web page, Facebook, SMS (text message) and GSM (mobile phone); having an innovative understanding of municipality and employees' uniforms are seen as important elements affecting the image of Kırıkkale Municipality. With the results of the analysis, it is aimed to contribute to the literature by revealing the elements forming the image of Kırıkkale Municipality.