Fen bilimleri dersi öğretim programına ilişkin öğretmen görüşleri
Views of sci̇ence teachers about science curriculum
  1. Tez No: 476112
  2. Yazar: ESRA CEVİZCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ESRA KABATAŞ MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı, argümantasyon, fen eğitimi, bilim ve bilimin doğası, araştırma-sorgulama. 2017, 116 sayfa, Argumentation, science education, science and nature of science, research-questioning, Science Lecture Curriculum 2017, 116 page
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FEN BİLİMLERİ ÖĞRETİM PROGRAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ Esra CEVİZCİ Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Esra KABATAŞ MEMİŞ Bu çalışmanın amacı; 2013 yılında revize edilmiş olan Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı'nın içeriği, uygulanması ve temellerine dair öğretmen görüşlerini belirlemektir. Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı incelendiği takdirde programın içeriğinde argümantasyon kavramının yer aldığı görülmektedir. Bu nedenle fen eğitiminde son yıllarda adını sıkça duyuran argümantasyon sürecine dair öğretmen görüşleri de belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla 2015-2016 eğitim öğretim yılında Kastamonu ilinde görev yapmakta olan 17 Fen Bilimleri öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma sürecinde gerekli literatür taraması yapıldıktan sonra ilk bir ay öğretmenlere yöneltilecek sorular hazırlanmıştır. Ardından iki hafta sorulara yönelik uzman görüşü alınmıştır. Görüşmelerin gerçekleştirilmesi iki ayda tamamlanmıştır. Öğretmenlerle gerçekleştirilen görüşmeler ses kayıt cihazı kullanılarak kaydedilmiş ve devamında transkript edilerek yazılı doküman haline getirilmiştir. Yazılı dokümanlar araştırmacı tarafından kodlanmıştır. Kodlamanın güvenilirliğini sağlamak için farklı bir araştırmacı veriyi kodlamış ve kodlayıcılar arası tutarlılık %93 olarak belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, programın revize edilmesinin en önemli nedeni program içeriğinin hafifletilmesidir. Ek olarak öğretmenlerin birçoğunun argümantasyon sürecini öğrencilerin bilişsel ve akademik gelişimlerine faydalı buldukları belirlenmiştir. Ancak öğretmenler bu süreçte zaman, sınıf mevcutlarının fazla olması, öğrencilerin hazır bulunuşluklarının yetersiz olması gibi dezavantajları olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenlerin bilim tanımları incelendiğinde ise bilimi genellikle bilgiyi günlük hayata transfer etme, bilimsel süreci kullanma şeklinde yorumlar yaptıkları belirlenmiştir. Ayrıca bilimi en fazla fen dersiyle ilişkilendirdikleri gözlenmiştir. Öğretmenlerin araştırma-sorgulama tanımlarından hareketle bu sürecin problem çözme becerisini kullanma, müzakere sürecinde bulunma gibi faaliyetleri kapsadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerden alınan yanıtlar doğrultusunda öğretmen rolleri farklı öğrenme etkinlikleri yapma, olumlu örnek ve iyi rol model olma şeklinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis VIEWS OF SCİENCE TEACHERS ABOUT SCIENCE CURRICULUM Esra CEVİZCİ Kastamonu University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Primary Education Supervisor: Asst. Prof. Dr. Esra KABATAŞ MEMİŞ The aim of this study is to determine the views of teachers about content, application and basis of the Science Lecture Curriculum revised in 2013. When the Curriculum of Science Lecture is examined, it is seen that the concept of argumentation takes place in the content of the curriculum. For this reason, the views of teachers about the Argument Based Science Learning Approach, which is frequently heard in science education in recent years, was tried to be determined. For this purpose, semi-structured interviews were carried out with 17 science teachers who were working in Kastamonu province during 2015-2016 education year. After the necessary literature search was made in research process, the questions to be asked to the teachers were prepared during the first month. Then, expert opinion about the questions was received for two weeks. The interviews were completed in two months. The interviews with teachers were recorded using a voice recorder and subsequently transcribed into a written document. Written documents were coded by the researcher. In order to ensure the reliability of the coding, a different researcher coded the data and the inter-encoder consistency has been determined as 93%. According to the results obtained from the research, the most important reason for the revision of the curriculum was to alleviate the content of the curriculum. In addition, it was determined that the most of teachers found ABSL process beneficial for the cognitive and academic development of students. However, teachers stated that there were disadvantages such as time, excessive classroom size, inadequate readiness of students. When the science definitions of teachers were examined, it was determined that they mostly interpreted science as transferring knowledge to daily life, using scientific process. In addition, it was observed that they mostly correlated science to science lecture. Based on teachers' research-questioning definitions, it was concluded that this process includes activities such as use of problem-solving skills and being in negotiation process. Teacher roles were determined to be implementing different learning activities, being a good role model and positive exemplifying according to the responses received from teachers.