Yeşil çatı sistemlerinin çatı üzerinde sıcaklık düşümüne etkisinin genetik programlama ile incelenmesi
Effect of green roof systems on the temperature decrease of roofs with genetic algorithm programme
- Tez No: 476137
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeşil çatı, Genetik Programlama, Konfor şartları, Sıcaklıktaki azalma, Green Roof, Gene Expression Programming, Confort Condition, Temperature Decrease
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
YEŞİL ÇATI SİSTEMLERİNİN ÇATI ÜZERİNDE SICAKLIK DÜŞÜMÜNE ETKİSİNİN GENETİK PROGRAMLAMA İLE İNCELENMESİ Ömer Tayfun ÖZKAN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2017 Danışman: Prof. Dr. Nafiz KAHRAMAN ÖZET Yeşil çatı sistemleriyle, bina üzerindeki büyük sıcaklık alanlarının ortaya çıktığı bina çatısında oluşan ısı kazançlarının önüne geçilmesi mümkün olduğu gibi binanın konfor şartlarına getirilmesi veya konfor şartlarının korunması mümkündür. Bu çalışmada, Türkiye'deki farklı şehirlerdeki yapıların çatılarında oluşturulacak bitki örtüsünün yapılar için ısıl etkisi ve dünya üzerindeki farklı şehirler ile karşılaştırılması üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada, Dünyanın farklı coğrafyalarındaki şehirlerin yaz aylarındaki iklimsel verisi ve bunun çatı üzerindeki sıcaklıktaki azalmaya etkisi öğrenme verisi olarak kullanılarak, Genetik Program (GP) modellemesi gerçekleştirilmiştir. GP yönteminde, % 2.2894 RMSE ve % 94.01 R2 değerleri ile tatmin edici sonuçlar elde edilmiştir. GP'de elde edilen sonuçlar ışığında Türkiye'nin farklı coğrafyalarındaki 9 şehir için genetik algoritma oluşturularak GEP tahmin verisi elde edilmiştir. Bütün şehirler için GEP'de elde edilen yeşil çatı üzerindeki hava sıcaklığındaki azalma verileri dünya şehirleri için hesaplanan verilerle uyumludur. Minumum sıcaklık düşümü sabah saat 06:00 ile 10:00 aralığında gözlemlenirken, maksimum sıcaklık düşümü akşam saat 18:00'de gerçekleşmektedir. Temmuz ayında, yeşil çatıda ulaşılan sıcaklıktaki maksimum azalma 29.61oC ile İzmir'de görülmektedir. Böylece yeşil çatının Türkiye'nin her coğrafi bölgesinde uygulanabileceği ve yaz aylarında ısıl konfor ve enerji tasarrrufu sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF GREEN ROOF SYSTEMS ON THE TEMPERATURE DECREASE OF ROOFS WITH GENETIC ALGORITHM PROGRAMME Ömer Tayfun ÖZKAN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, August 2017 Supervisor: Prof. Dr. Nafiz KAHRAMAN ABSTRACT With the green roof systems, the heat gain from the building roof exposed by the large temperature areas on the building can be prevented and the building can be brought to comfort conditions or the comfort conditions can be protected. In this study, the thermal effect for the structures of the vegetation cover which will be formed in the roofs of the structures in different cities in Turkey and the comparison with the different cities on the world are emphasized. In the present study, the effect of green roof usage on the temperature decrease in Turkey cities,has been investigated with Gene Expression Programming (GP). Training data for GP model has been taken from summer temperature data of different cities around the world, which have different climate region. GP model has been usedforprediction the temperature decreaseover a green roof in Turkey cities. The effect of green roof usage in Turkey citieshave been compared with World cities, which have same climatic region and similar geographic condition in theWorld. The temperature decrease in the GEP model for Turkey cities hassimilar trend with theother cities in the World. Maximum temperature increasing 2.91°C is seen in Kars at 08:00 amandthe maximum temperaturedecrease 29.61°Cis seen in İzmir at06:00 pm. In GEP model, RMSE is 2.2894 % and R2 is 94.01 %. The GEP modelpredicted values have given satisfactory results compared to calculate values.