Cas ob5 oymağındaki değişen yıldızlar ve alan yıldızlarının fotometrik incelenmesi
Photometric analysis of vari̇able stars and field stars from cas ob5
  1. Tez No: 476148
  2. Yazar: AHMET KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TANRIVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Değişen yıldızlar, çift yıldızlar, OB yıldızları, Büyük kütleli yıldızlar, oymaklar, alan yıldızları, fotometri, Variable stars, binary stars, OB stars, massive stars, associations, field stars, photometry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
CAS OB5 OYMAĞINDAKİ DEĞİŞEN YILDIZLAR VE ALAN YILDIZLARININ FOTOMETRİK İNCELENMESİ Ahmet KESKİN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2017 Danışman: Doç. Dr. Mehmet TANRIVER ÖZET Çift yıldızların fotometrik çalışmaları yıldızların evrimlerini ve astrofiziksel özelliklerini anlamak için oldukça önemlidir. Değişen çift yıldız sistemlerinin ışık eğrisi analizi yapılarak çift yıldızların fiziksel ve geometrik parametreleri iyi bir şekilde bulunabilmektedir. Bu tez çalışmasında Cas OB5 oymağının sınırlı bir bölgesinin UBVRI filtrelerinde gözlemleri yapılmıştır. Oymakta bulunan UU Cas değişen yıldızının ve civarındaki alan yıldızlarının fotometrik olarak incelenmesi yapılmıştır. Bu bölgede seçilen 18 yıldız içerisinde bulunan tek değişim gösteren yıldızın UU Cas olduğu belirlenmiştir. UU Cas değişen yıldızının UBVRI filtrelerinde ışık eğrileri oluşturulmuş ve oluşturulan ışık eğrileri Wilson-Devinney (WD) tabanlı arayüz programı Phoebe ile analiz edilerek sisteme ait mutlak parametreler ve astrofiziksel temel parametreler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
PHOTOMETRIC ANALYSIS OF VARİABLE STARS AND FIELD STARS FROM CAS OB5 Ahmet KESKİN Erciyes University, Graduate School of Naturel and Applied Sciences M.Sc. Thesis, July 2017 Supervisor: Assoc. Prof. Mehmet TANRIVER ABSTRACT The photometric studies of binary stars are very important to understand their evolution and astrophysical features. The physical and geometrical parameters of the binary stars can be obtained very well by analysing the light curve of these variable stars. In this thesis, it has carried out the observation of the limited area of Cas OB5 association in U, B, V, R, I filters. UU Cas variable star and its surrounding in UU Cas assosication were photometrically examined. Among the 18 stars selected in this region, it is determined that the UU Cas star just showed the variability. The light curves of this variable were generated in UBVRI filters. UU Cas variable star and they have analysed with the program Phoebe based on Wilson-Devinney (WD) algorithm The fundamental and other astrophyscial parameters were obtained for this variable star.