E-government: Social impacts, challenges, obstacles and solutions
E - devlet: Sosyal etkileri, zorluklar, engeller ve çözüm önerileri
- Tez No: 476152
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL ASLANTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: E-devlet, Sosyal Etkileri, Zorluklar, Çözümler, Etik, E-government, Social Impacts, Challenges, Solutions, Ethics
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
E - DEVLET: SOSYAL ETKİLERİ, ZORLUKLAR, ENGELLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ OSAMAH MAJEED IBRAHEEM Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2017 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Veysel ASLANTAŞ KISA ÖZET Bu araştırmanın amacı gelişmekte olan ülkelerdeki e-devlet uygulamasını, bunun zorluklarını, çözümlerini ve sosyal etkilerini incelemektir. Gelişmekte olan ülkelerdeki e-devlet uygulamasının yaygın problemlerinin belirlemek için literatür incelemesi yapıldı. Tespit edilen zorluklardan bazıları sayısal uçurum (digital divide) ve finansal yetersizlik, güven eksikliği, güvenlik ihlali, maliyet yapıları ve bütçeden oluşmaktadır. Sayısal uçurum için çözüm vatandaşların kendine özgü ihtiyaçlarına göre insan gruplarına bölünmesi ve e-devletin anlaşılmasını artırmak için bunlara farklı davranılmasıdır. Ayrıca, sayısal uçurumu azaltmak maksadıyla vatandaşların e-devlet hizmetlerini cep telefonu ve bilgisayar gibi kişisel cihazlardan kullanmalarına izin verilmelidir. E-devletin tespit edilen sosyal etkileri hizmetlerin kapsamlı bir şekilde sunulması ve özellikle Facebook gibi medya siteleri aracılığıyla devlet ajanslarıyla iletişim ve müşteri ilişkilerini geliştirmeyi içine almaktadır. Bundan başka, e-devlet uygulaması siber ahlak, bilişim ahlakı ve bilgisayar ahlakı gibi manevi ve ahlaki zorluklara neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
E-GOVERNMENT: SOCIAL IMPACTS, CHALLENGES, OBSTACLES AND SOLUTIONS OSAMAH MAJEED IBRAHEEM Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc.Thesis, July 2017 Supervisor: PROF.DR. VEYSEL ASLANTAŞ ABSTRACT The aim of this study was to analyze the implementation of e-government in developing countries, its challenges, solutions and social implications. Literature analysis was conducted to determine the common problems for the e-government implementation in the developing countries. Some of the challenges identified include digital divide and a shortage of finances, lack of trust, security breach, cost structures and budget. The solutions to digital divide include the segmentation of the citizens into groups of people with unique needs and treat them differently to increase uptake of e-government. Also, citizens should be allowed to use e-government services from personal devices such as mobile phones and computers with the goal of reducing the digital divide. The social impacts of e-government that were identified include enhancing delivery of services and increasing communication and customer care to government agencies, particularly through social media sites like Facebook. Also, implementation of e-government causes moral and ethical challenges related to cyber ethics, information ethics, and computer ethics.