Dalgacık paket modülasyon sistemlerinde tepe gücü/ortalama güç oranını düşürme teknikleri
Peak-to-average power ratio reduction techniques in wavelet packet modulation systems
  1. Tez No: 476223
  2. Yazar: YÜKSEL TOKUR BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: dalgacık paket modülasyon sistemi, PAPR, PTS, LBWPM, evrimsel optimizasyon algoritmaları, wavelet packet modulation system, PAPR, PTS, LBWPM, evolutionary optimization algorithms
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
DALGACIK PAKET MODÜLASYON SİSTEMLERİNDE TEPE GÜCÜ/ORTALAMA GÜÇ ORANINI DÜŞÜRME TEKNİKLERİ Yüksel TOKUR BOZKURT Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Eylül 2017 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Necmi TAŞPINAR ÖZET Günümüz dünyasında sayısal teknolojilerin gelişmesine paralel olarak hem kablolu hem de kablosuz iletişim ortamlarında yüksek hızlı veri iletimine ve yüksek bant verimliliğine sahip modülasyon sistemlerine ihtiyaç doğmuştur. Yüksek bit oranı, yüksek spektral verimlilik ve çoklu yol izine karşı güçlü bağışıklık gibi avantalarından dolayı Dikgen Frekans Bölmeli Çoğullama (OFDM) sistemi birçok sayısal iletişim sisteminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, OFDM sistemleri zaman-frekans senkronizasyonuna duyarlılık, yüksek tepe gücü/ortalama güç oranı (PAPR), peryodikönek kullanımı gerekliliği gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıyadır. Bu tezde söz konusu zorlukları azaltarak verimliliği arttırmak için OFDM sistemlerinde hızlı Fourier dönüşümleri (FFT) yerine Dalgacık dönüşümleri (WT) uygulanmıştır. Dalgacık Paket Modülasyonu (WPM) olarak anılan bu sistemde Genetik Algoritma (GA), Farksal Gelişim Algoritması (DE), Geri İzleme Algoritması (BSA) gibi farklı evrimsel optimizasyon algoritmaları ile kısmi iletim dizisinin (PTS) kombinasyonundan oluşan karma sistemler PAPR değerini düşürmek için uygulanmıştır. Dalgacık paket modülasyon sisteminin performansı, PAPR düşürme teknikleri uygulandıktan sonra işaretlerin PAPR değerlerinin tümleyici kümülatif dağılım fonksiyonu (CCDF) ile yüksek güç kuvvetlendirici kullanılması durumlarında işaretlerin bit hata oranı (BER) kriterlerine göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
PEAK-TO-AVERAGE POWER RATIO REDUCTION TECHNIQUES IN WAVELET PACKET MODULATION SYSTEMS Yüksel TOKUR BOZKURT Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Ph. D. Thesis, September 2017 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Necmi TAŞPINAR ABSTRACT In parallel with the development of digital technologies in today's world, there is a need for modulation systems with high-speed data transmission and high bandwidth efficiency in both wired and wireless communication environments. Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) system is widely used in many digital communication systems because of its high bit rate, high spectral efficiency and strong immunity to multipath. However, OFDM systems face various challenges such as sensitivity to time-frequency synchronization, high peak-to-average power ratio (PAPR), and the requirement of cyclic prefix usage. In this thesis, wavelet transforms (WT) are applied instead of fast Fourier transforms (FFT) in OFDM systems in order to reduce the challenges and increase the efficiency. In this system, which is called Wavelet Packet Modulation (WPM), hybrid systems consisting of various evolutionary optimization algorithms such as Genetic Algorithm (GA), Differential Development Algorithm (DE), Backtracking Algorithm (BSA) and partial transmission sequence (PTS) are applied to reduce PAPR. The performance of the wavelet packet modulation system has been evaluated after the application of PAPR reduction techniques according to cumulative distribution function (CCDF) of the PAPR values of the symbols and the bit error rate (BER) criteria of the symbols for the use of the high-power amplifier.