İnguinal fıtık tamirinde kullanılan lichtenstein ve anterior preperitoneal mesh takviyesi yöntemlerinin testiküler volüm ve kan akımı üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of the anterior preperitoneal mesh repair and lichtenstein procedure on testicular blood flow and volume in patients with inguinal hernias
- Tez No: 476335
- Danışmanlar: DR. SELİN KAPAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İnguinal herni, anterior preperitoneal mesh, Lichtenstein işlemi, testis kan akımı, testis hacmi, Inguinal hernia, anterior preperitoneal mesh, Lichtenstein repair, testicular blood flow, testicular volume
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İnguinal hernide anterior preperitoneal mesh tamiri ve Lichtenstein işleminin testiküler kan akımı ve testis hacmi üzerine etkilerinin karşılaştırılması Amaç: Bu prospektif randomize çalışmada iki farklı inguinal herni tamir yöntemi olan anterior preperitoneal mesh tamiri ve Lichtenstein işleminin testiküler kan akımı ve hacmi üzerine etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Genel Cerrahi Kliniğine inguinal herni nedeniyle yatan ve ortalama yaşları 34.14 (20-45) olan 40 erkek hasta incelendi. Hastalar tamir yöntemlerine göre 1. Grup anterior preperitoneal mesh, 2. Grup Lichtenstein işlemi olmak üzere iki eşit gruba randomize olarak dağıtıldı. Tamir için her iki teknikte de polipropilen mesh (Prolene™ Mesh - Ethicon Inc) kullanıldı. Preoperatif dönem, postoperatif birinci ay ve altıncı ayda testis hacmi, testis kan akımı, pleksus pamfiniformis venöz çapı, epididimal kanal çapı karşılaştırıldı. Bulgular: Preoperatif ve postoperatif değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Her iki teknikte de postoperatif benzer sonuçlar bulundu. Sonuç: Herni tamirinde protez kullanımı ya da teknik spermatik kordun yapısal veya fonksiyonel bütünlüğüne etki göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The comparison of the effects of the anterior preperitoneal mesh repair and lichtenstein procedure on testicular blood flow and volume in patients with inguinal hernias Objective: In this prospective randomized study, the effects of two hernia repair techniques; anterior preperitoneal mesh repair and Lichtenstein procedure, on the testicular blood flow and testicular volume were compared. Material and Methods: Forty male patients with the average age of 34.14 (range 20-45) who were admitted to the Clinics of General Surgery with inguinal hernia were evaluated. The patients were randomized, and divided into two equal groups; the 1st and the 2nd group had their hernia repair by anterior preperitoneal mesh repair technique, and Lichtenstein procedure, respectively. All of the prosthetic materials used for hernia repair were composed of polipropilene (Prolene™ Mesh - Ethicon Inc). Testicular volume, testicular blood flow, venous radius within the plexus pampiniformis, radius of epididymal duct, were considered to be the comparative criteria, and were measured in the pre-operative period, at the end of the 1st and 6th post-operative months. Results: There were no statistically significant differences between pre-operative and post operative values. Moreover, both surgical techniques were found to have similar post-operative results. Conclusion: The utilization of prosthetic material or the technique used for hernia repair does not seem to interfere with the structural or functional integrity of the spermatic cord.