Ticari ve finansal açıklığın çevresel kalite üzerindeki etkisi: Türkiye üzerine ampirik bir uygulama
The effect of trade and financial openness on environmental quality: An empirical application to Turkey
- Tez No: 476403
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZA BALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Kalite, Ticari Açıklık, Finansal Açıklık, VAR, Türkiye, Environmental Quality, Trade Openness, Financial Openness, VAR, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
1980'li yılların başlarından itibaren küreselleşme süreci ile birlikte dünya ülkeleri küreselleşme sürecinin temel iki dayanağı olan ticari ve finansal liberalizasyon uygulamalarına büyük önem vererek kendi ekonomilerine hızlı bir ivme kazandırmıştır. Öte yandan son yıllarda ise yaygın bir şekilde değeri gittikçe artan çevre-ekonomi ilişkisinin varlığından bahsedilmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye için 1970-2015 dönemini kapsayan yıllık veriler kullanılarak finansal dışa açıklık, ticari açıklık, kişi başına düşen gelir ve karbondioksit emilimi (CO2) değişkenleri arasındaki dinamik ilişkilerin varlığını araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda ilgili değişkenlerden oluşan VAR (1) modeli inşa edilmiş olup Granger Nedensellik Testi, Etki-Tepki Fonksiyonları ve Varyans Ayrıştırma analizleri gerçekleştirilmiştir. Çevresel kaliteyi ölçmek adına kullanılan kişi başına CO2 emilimine ait varyans ayrıştırması analizi sonuçları, onuncu dönem itibariyle CO2 emiliminde meydana gelen değişimin %0,46'sının finansal dışa açıklık, %1,04'ünün kişi başına düşen gelir, %0,42'sinin ise ticari açıklık tarafından açıklandığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Along with the globalization process since the early 1980s, world countries have gained momentum in their own economies by attaching great importance to commercial and financial liberalization applications, which are the two main pillars of the globalization process.On the other hand, in recent years, there has been a widespread mention of the existence of increasing environmental-economic relations. The aim of this thesis study is to investigate the existence of dynamic relationships between financial openness, commercial openness, per capita income and carbon dioxide absorption (CO2) variables using annual data for the period 1970-2015 for Turkey. The results of the analysis of variance decomposition of per capita CO2 absorption used to measure environmental quality showed that 0.46% of the change in CO2 absorption in the tenth period was due to financial openness, 1.04% per capita icome, 0.42% trade openness.