Türkiye ekonomisinde finansal ve ticari açıklığın büyüme üzerine etkisi
The effect of financial and trade openness on economic growth in Turkey
- Tez No: 388127
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ticari Açıklık, Finansal Açıklık, Ekonomik Büyüme, Nedensellik, Trade Openness, Financial Openness, Economic Growth, Causality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Küreselleşme kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte uygulanmaya başlanan ekonomik politikalar ışığında finansal ve ticari açıklık incelenmeye başlanmıştır. Ticari ve finansal açıklık ile birlikte sermaye daha kolay hareket etmekte, mikro ve makro düzeyde ekonominin gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada Türkiye Ekonomisine ait 1992Q1-2012Q3 dönemlerine ait finansal ve ticari dışa açıklık oranının ekonomik büyüme üzerinde etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Dickey-Fuller (1979) ve Phillips-Perron (1988) geleneksel birimsel kök testleri yapılmıştır. Değişkenlerde ki yapısal kırılmaları ortaya koymak amacıyla tek içsel kırılmaları dikkate alan Zivot-Andrews (1992) ile çift içsel kırılmaları dikkate alan Lee-Strazizich (20003-2004) testleri uygulanmıştır. Değişkenler arasında nedensellik ilişkisini tanımlamak amacıyla Sims (1980) tarafından geliştirilen Vectör Otoregresyon yöntemi, daha sonra frekanslar arasındaki nedensellik ilişkisini ortaya koymak için Breitung ve Candelon (2006) tarafından geliştirilen nedensellik testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, kısa ve orta vadede bir nedensellik ilişkisi bulunurken uzun dönemde bir nedensellik ilişkisine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Financial and trade openness have been investigated in the light of economic policies having been started to be implemented with the emergence of the concept of globalization. With the financial and trade openness, the capital have flown more easily, and it have contributed to the development of the economy at the micro and macro levels. In this study, the effect of financial and trade openness on economic growth for the period of 1992Q1-2012Q3 in Turkish economy was examined. For this purpose Dickey-Fuller (1979) and Phillips-Perron (1988) traditional unit root tests were applied. In order to demonstrate the structural breaks in variables, Zivot-Andrews test (1992) that takes into account only internal breaks and Lee-Strazizich test (20003-2004) taking into account double internal breaks were used. In order to identify causality relationships between variables, Vector Autoregressive method developed by Sims (1980) was used, and to bring out the casuality in the frequency domain, the causality test developed by Breitung and Candelon (2006) was applied. According to the results, causality relationship was observed in short and medium term while no relationship was encountered in the long term.