İslam Hukukuna göre uluslararası anlaşmaların bağlayıcılığı
According to Islamic Law binding international agreements
  1. Tez No: 476417
  2. Yazar: AHMET KAVUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİT AYENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Religion, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Uluslararası Anlaşmalar, Diplomasi, Bağlayıcılık, Islamic Law, International, International Agreements, Diplomacy, Binding
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tezimiz, biri giriş olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; uluslararası, uluslararası anlaşmalar ve bağlayıcılık kavramlarının tahlilî hakkındadır. Ayrıca bu üç kavramın, klasik İslam hukuku kaynaklarındaki karşılıkları kavramsal çerçeve bağlamında yine bu bölümde araştırılmaktadır. İkinci bölüm; günümüzde yapılan uluslararası anlaşmaların, İslam hukukundaki yeri hakkındadır. Müstakil bir konu olarak günümüzdeki uluslararası anlaşmalar, klasik İslam hukuku kaynaklarında bulunamamaktadır. Modern anlamda uluslararası anlaşmalar, batı hukuk sistemine göre hazırlanmış ve son yüzyılda geliştirilmiştir. Klasik İslam hukuku eserleri ise konuyu, Mütareke anlaşmaları bağlamında ele almıştır. Muvâdea, Hüdne, Muhâdene gibi kavramlar ile adlandırılan Mütareke anlaşmaları, Hanefî mezhebine göre zaruret olsun veya olmasın salt maslahat kuralı üzerine inşa edilmiştir. Şafîi, Mâliki ve Hanbelî mezheplerine göre ise bu tür anlaşmalar sadece zarurete binaen yapılabilmektedir. Ayrıca Mütareke anlaşmalarının bağlayıcılığı konusunda Hanefîler, diğer mezheplere nazaran daha Şe'niyetçi(realist) yaklaşmıştır. Üçüncü bölüm; Batı hukukuna göre uluslararası anlaşmaların durumu hakkındadır. Yapmış olduğumuz araştırmalara göre günümüz uluslararası anlaşmaların bağlayıcı olmasını sağlayacak yaptırım sistemi bulunmamaktadır. En azından güçlü devletler nazarında bu tür anlaşmaların bağlayıcı olmadığı dillendirilmektedir. Batı hukukuna göre akdedilen uluslararası anlaşmaların ana fikri birkaç teoriye göre şekillenmektedir. Özellikle Realizm ve Liberalizm teorileri, günümüzde hem diplomasiye hem de uluslararası anlaşmalara yön vermektedir.
Özet (Çeviri)
In our thesis structured an introduction section and three chapters. In first chapter, describes the concepts of international, agreement and binding. In addition, this chapter explores these concepts in Islamic law literature. In the second chapter, where can we find these international agreements in Islamic law? If we search sources for general international agreements in Islamic law, we cannot find it. In fact, Modern international agreements have developed of the Western International system since last century. Because of that, classical Islamic law sources do not have it. However, we find truce agreements in the classical Islamic law. We learned international agreements are not binding for Hanafi jurist. According to Maliki, Shafi and Hanbali international agreements are binding. In the third chapter, we searched international agreements according to Western laws. We realised that; according to Western laws international agreements are not binding. This is at least according to most powerful countries. Finally, under the international agreements there are a few theories. Realism and Liberal politics dominated all diplomacy and international agreements.