Otel çalışanlarının ağırlanmasının denetimle ilişkisi: Kuşadası bölgesinde dört ve beş yıldızlı oteller üzerine nitel bir araştırma
The relation between hosting and controlling hotel workers: A qualitative research on four and five star hotels in Kuşadası region
- Tez No: 476453
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ağırlama, Denetim, Otel Çalışanları, Total Kurumlar, Hospitality, Control, Hotel Workers, Total İnstitutions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma, otellerin ağırlama sürecinde çalışanlarını nasıl denetlediğine odaklanmıştır. Literatürde otellerin çalışanlarını ağırlamalarını ve denetlemelerini inceleyen çok az sayıda çalışma vardır. Bu sebeple, bu araştırma keşfedici bir niteliğe sahiptir. Araştırmada, lojmanda konaklayan sekiz otel çalışanıyla görüşülmüştür. Farklı bakış açışlarını ortaya koymak amacıyla daha önce lojmanda konaklamış üç otel çalışanı ve bir seyahat acentası çalışanıyla yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmayı sadece çalışan bakış açısıyla sınırlamamak için otel yöneticileri ve lojman müdürleriyle de yapılan on beş görüşme dâhil olmak üzere toplamda yirmi yedi kişi ile görüşülmüştür. Ana veriler (yarı-yapılandırılmış görüşmeler), fotoğraflar ve ilgili dokümanlar ile desteklenmiştir. Veriler, word programı ile içerik analizine tabi tutulmuştur. Otellerin, çalışanlarını ağırlamasındaki ana neden işgücü teminidir. Çalışanların ağırlanmayı tercih etmelerinde ise ekonomik nedenler ve şehir dışından gelmeleri etkili olmaktadır. Oteller, çalışanlarına genelde asgari ağırlama koşullarını sağlamaktadır. Oteller, çalışanlarını oteli ve onları korumak için belirli kurallarla denetlemektedir. Çalışanların birer iş gücü faktörü olarak görülmeleri de onların denetimleriyle ilişkilidir. Otel yönetimi kurallara uyulup uyulmadığını kameralar, güvenlik görevlileri ve ani baskınlar ile denetlemektedir. Kurallara uymayanları ise cezalandırmaktadır. Ağırlama sürecinde, çalışan-çalışan, çalışan-yönetici ve çalışan-konuk (turist) ilişkileri de denetlenmektedir. Denetim pratikleri karşısında çalışanlar mikro-direnişler sergileyebilmektedirler. Ağırlamanın çalışanlar ve oteller açısından bazı olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Örneğin, oteller, iş gücü temini yönünde fayda sağlamaktadır. Ağırlama, otellere maliyet yüklemekte ve işgören devir oranını olumsuz etkilemektedir. Çalışanlar ise, maddi tasarruf sağlamaktadır. Denetim pratikleri, çalışanların özgürlüklerini kısıtlamaktadır. Bu açıdan, otel çalışanlarının durumu total kurumlardaki bireylerin durumları ile benzerdir.
Özet (Çeviri)
This research focuses how hotels control hotel workers while hosting them. Since there are few studies in the literature on the relation between hosting and controlling how hotel workers, this research is an exploratory research. The main data of the study is 27 semi-structured interviews. In this research, eight hotel workers, who stays in the dormitory, were interviewed. Interviews were also conducted with three hotel workers and a travel agency worker who were previously hosted in the dormitory in order to address different perspectives. Fifteen interviews were conducted with hotel managers and dormitory managers in order not to limit the research only within the perspective of workers. The main data (semi-structured interviews) was supported by photographs and related documents. The data was subjected to content analysis with the word program. The main reason why hotels host workers is to provide work force. The workers prefer to be hosted at the hotels, because their home is out of the town where hotels are located. And, staying at the dormitories provides economic benefits to the workes. The hotels usually provide minimum conditions for its workers. The hotel management control its workers with certain rules to protect the hotel and workers. However, the control of workers is also related to the fact that they are seen as a work force. The hotel management controls whether the rules are conformed by the cameras, security guards and sudden raids; those who do not obey the rules are punished. While hosting workers, worker-worker, worker-manager and worker-guest (tourist) relationships are also controlled. The workers can perform micro-resistance against the control practices. Hospitality has some positive and negative aspects for workers and for hotels. For example, the hotel benefits from providing the work force. However, hospitality costs to the hotels and adversely affects the worker turnover rate. Workers, on the other hand, are able to save money and rest more time. However, control practices restrict the freedom of workers. In this respect, the status of hotel workers is similar to that of individuals in total institutions.