COVID-19 pandemi sürecinde belirsizliğe tahammülsüzlüğün işten ayrılma niyetine etkisi: Algılanan örgütsel desteğin aracı rolü
The effect of intolerance of uncertainty on intention to leaving work in the COVID 19 pandemic: The mediating role of perceived organizational support
  1. Tez No: 787609
  2. Yazar: OKAN KÜÇÜKMUSTAFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU İÇİGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Covid 19 Pandemisi, işten ayrılma niyeti, turizm, belirsizliğe tahammülsüzlük, algılanan örgütsel destek, Covid 19 Pandemic, Intention to Leaving Work, Tourism, Intolerance of Uncertainty, Percieved Organizational Support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Dünya turizmi açısından 2019 yılı, seyahat eden kişi sayısı ve turizm ekonomisi bakımından en iyi sonuçların elde edildiği bir yıl olarak kayıtlara geçmiştir. 2019 yılı sonunda Çin Halk Cumhuriyeti'nde başlayan ve 2020 yılının başlarından itibaren tüm dünyaya yayılan koronavirüs pandemisi Covid-19, pek çok diğer sektör gibi turizmi de olumsuz etkilemiştir. Yerel ve uluslararası düzeyde uygulanan seyahat kısıtlamaları, etkinliklerin iptali ve sokağa çıkma yasakları, turizm ve bağlantılı iş sahalarında gelir ve istihdam kayıpları yaşanmasına sebep olmuştur. Pandeminin beraberinde gelen gelecek kaygısı, belirsizlik algısı ve korku gibi olumsuz duygular pek çok farklı akademik araştırmada incelenmiştir. Bu tez çalışmasında Akdeniz ve Ege Bölgelerindeki 4 ve 5 yıldızlı otel çalışanı kişiler arasında anket yöntemi ile belirsizliğe tahammülsüzlük seviyesinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi ve algılanan örgütsel destek algısının bu etki üzerindeki aracı rolü incelenmiştir. Yapılan anket çalışmasına 480 turizm çalışanı katılmış, 37 anket değerlendirmeye dahil edilmemiş ve 443 anket ile analizler gerçekleştirilmiştir. Uygulanan anket formu belirsizliğe tahammülsüzlük kısa ölçeği (BTÖ- 12), işten ayrılma niyeti ölçeği (İANÖ), algılanan örgütsel destek ölçeği ve katılımcıların demografik ve mesleki profillerini de çıkaracak toplam 35 sorudan oluşmuştur. Analizlerden elde edilen sonuçlara göre, belirsizliğe tahammülsüzlük seviyesi arttıkça işten ayrılma niyetinde de artış görülmektedir. Belirsizliğe tahammülsüzlük ile işten ayrılma niyeti arasında var olan ilişkide örgütsel desteğin algısının aracı rolü olup olmadığını tespit edebilmek için Hayes (Process) Analizi uygulanmış ve tam aracı rolü olduğu ortaya konmuştur. Farklı alt gruplarda turizm çalışanlarının hepsinin örgütsel destek algılama seviyeleri yüksek çıkmıştır. Algılanan örgütsel destek arttıkça, işten ayrılma niyetinin anlamlı bir şekilde azaldığı görülmüştür. Covid-19 pandemisinin çok etkilediği ve yaşadığı kaybı henüz tam olarak telafi edememiş olan turizm sektörü çalışanlarının örgütsel destek algılama düzeylerinin %66 ile ortanın üzerinde yüksek olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, yöneticileri ve işverenleri tarafından desteklenmeleri halinde bunun olumlu yansımalarının görülebileceği şeklinde, önceki akademik çalışmaların sonuçlarını da destekleyen veriler olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre her işletme için önemli bir değer olarak görülmesi gereken çalışanların, dış etkenlerin yaratacağı belirsizlikten korunması gerekmektedir. Pandemi gibi belirsizlik ve endişe kaynağı olan durumlarda turizm sektörünün ekonomik ve sosyal anlamda en çok etkilenen sektörlerden birisi olması ve emek yoğun niteliği, çalışanlarının özel olarak desteklenmesi gerektirir. İşverenler ve yöneticilerin sağlayacağı örgütsel desteğin çalışanlar tarafından yüksek düzeyli algılanmasının, işyeri değiştirme ya da sektörden ayrılma gibi düşünceleri azaltmasını sağlayacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In terms of world tourism, 2019 was recorded as the year in which the best results were achieved in terms of the number of people traveling and the tourism economy. The coronavirus pandemic Covid-19, which started in the Wuhan, a large city of People's Republic of China at the last months of 2019 and spread all over the world since the beginning of 2020, has negatively affected tourism like many other sectors. Travel restrictions, cancellations of events and curfews applied at the local and international level have caused income and employment losses in tourism and related business fields. Negative emotions such as future anxiety, perception of uncertainty and fear accompanying the pandemic have been examined in many different academic studies. In this thesis, the effect of the level of intolerance of uncertainty on intention of leaving among people working in 4 - 5 star hotels in the Mediterranean and Aegean Regions and the mediator role of organizational support perception on this effect were examined. 480 tourism employees participated in the survey, 37 surveys were not included in the evaluation and analyzes were carried out with 443 surveys. The applied questionnaire consisted of a total of 35 questions, including the intolerance of uncertainty short scale, the intention to leave scale, the perception of organizational support scale, and the demographic and occupational profiles of the participants. According to the results of the analyzes, as the level of intolerance to uncertainty increases, an increase in the intention to leave work is visible. Hayes (Process) Analysis was applied to understand if perceived organizational support has a mediating role in the relationship between intolerance of uncertainty and intention to leave and it has been found that it is in a full mediating role. Organizational support perception levels of all tourism employees in different subgroups were high. As perceived organizational support increased, intention to leaving work decreased significantly. It has been observed that the organizational support perception levels of the hospitality business employees, who have been affected by pandemic and have not yet fully compensated for the loss, are above the middle, with 66%. These results were evaluated as a data supporting the results of previous academic studies, as positive reflections can be seen if they get support from their managers and employers. According to the analyze results, it is clear that the employees, which should be accepted as an important value for every business, should be protected from the uncertainty created by external factors. It has been evaluated that perceiving high level of organizational support from employers and managers will reduce thoughts such as changing workplace or leaving the sector.