Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeler
The distance contracts of financial services
- Tez No: 476482
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM AKİPEK ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mesafeli sözleşme, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeler, finansal hizmet, tüketici, bilgilendirme yükümlülüğü, cayma hakkı, Distance contract, the distance marketing of consumer financial services, consumer, obligation to inform, right to withdrawal
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Çalışmada başta bankacılık hizmetleri olmak üzere sigorta, bireysel emeklilik gibi finansal hizmetlerin tüketiciye mesafeli olarak sunumu incelenmiştir. Teknolojinin ve internetin gelişmesine paralel olarak yaygınlaşan mesafeli sözleşmelerin taraflarından biri olan tüketicileri, finansal hizmetler alanında yapacakları sözleşmelerde korumak amacıyla 2002/65/EC Sayılı Mesafeli Sürüm Yoluyla Tüketiciye Sunulan Finansal Hizmet Edimlerine İlişkin AB Direktifi çıkarılarak ilk yasal düzenleme hazırlanmıştır. Bu Direktif 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile de iç hukukumuza aktarılmıştır. Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler başlıklı çalışmada bu sözleşmenin unsurları, kapsamı, benzer sözleşmelerden farkları, konusu, şekli, kurulması, hüküm ve sonuçlarını doğurması, ifası, sona ermesi, sağlayıcının bilgilendirme yükümlülüğü, tüketicinin cayma hakkı ve tarafların iade yükümlülüğü hususları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the presentation of financial services such as insurance, private pensions, especially banking services, as consumers' distance has been analysed. In order to protect the consumers who are one of the parties of the distance contracts that are spreading parallel to the development of technology and internet, the EU Directive 2002/65/EC of the European Parliament and of the Council concerning the distance marketing of consumer financial services was prepared and the first legal regulation entered into force. This Directive has also been transferred to our internal law with the Law No. 6502 on the Protection of the Consumer which entered into force on 28.05.2014. In the study, which is outlined to as“The Distance Contracts of Financial Services”the elements, scope, differences from similar contracts, subject, form, conclusion, effectiveness, perform and termination of this contract, the obligation to inform of supplier, the right to withdrawal of consumer and the parties' duty of restitution are explicated.