Mesafeli sözleşmelerde bilgilendirme yükümlülüğü
Information obligation in distance contracts
  1. Tez No: 939163
  2. Yazar: ILGIT ÇİÇEKSİZ AÇIKALIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA ÖKTEM ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mesafeli sözleşme, finansal mesafeli sözleşme, bilgilendirme yükümlülüğü, aracı hizmet sağlayıcı, Distance contract, financial distance contract, information obligation, intermediary service provider
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Mesafeli sözleşmeler, tüketicinin kısa zamanda, zahmetsiz şekilde mal veya hizmete ulaşmasına imkân tanıyan ve bu sebeple kullanımı her geçen gün artan sözleşme kuruluş şeklini ifade eder. Tüketici ile tacirin eş zamanlı olarak bir araya gelmeden, uzaktan iletişim sistemi vasıtasıyla kurduğu mesafeli sözleşmede tüketicinin, temin edeceği mal veya hizmeti inceleme, gözden geçirme fırsatı bulunmamaktadır. Bu da tüketici ile tacir arasındaki bilgi asimetrisinin dengelenmesi ihtiyacını beraberinde getirmektedir. İşte bilgilendirme yükümlülüğü bu dengenin sağlanması ve tüketicinin korunması amacına hizmet eden bir müessese olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda çalışmamızda öncelikle mesafeli sözleşme kavramı, hukuki niteliği, tarafları ve unsurları ele alınmış, ardından genel nitelikli mesafeli sözleşmelerde ve finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde bilgilendirme yükümlülüğünün tahtında tüketicinin korunması hususu Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde ayrıntılı şekilde irdelenmiştir. Ayrıca aracı hizmet sağlayıcının bilgilendirme yükümlülüğünden doğan sorumluluğu bu çalışmada incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Distance contracts refer to a form of contract formation that allows consumers to access goods or services quickly and effortlessly, and for this reason, their use is increasing day by day. In a distance contract, which is concluded between the consumer and the trader without coming together simultaneously and through a means of remote communication, the consumer does not have the opportunity to examine or review the goods or services to be provided. This creates a need to balance the information asymmetry between the consumer and the trader. The obligation to inform thus emerges as a legal mechanism serving the purpose of maintaining this balance and protecting the consumer. In this context, our study first addresses the concept of distance contracts, their legal nature, parties, and elements. Then, within the framework of the Law on the Protection of Consumers, it thoroughly examines the issue of consumer protection under the obligation to inform in general distance contracts and distance contracts related to financial services. Additionally, the liability of intermediary service providers arising from the obligation to inform is analyzed in this study.