Hacı Nûreddîn Efendi ve Hüseyn'in Makteli adlı eseri
Hacı Nureddîn Efendi and his works Called Hüseyn'in Makteli
- Tez No: 476484
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hacı Nûreddîn Efendi, Maktel, Maktel-i Hüseyn, Hüseyn'in Makteli, Kerbela
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Kastamonu'nun“Daday”ilçesinden olan Hacı Nûreddîn Efendi, 15.yüzyılın sonu ile 16. yüzyılın ilk yarısında yaşamış mutasavvıf bir şairdir. Hacı Nûreddîn Efendi'nin tespit edebildiğimiz tek eseri“Hüseyn'in Makteli”dir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında şairin yaşadığı devrin genel durumu hakkında bilgiler aktarıldıktan sonra Türk edebiyatında Maktel-i Hüseyn yazma geleneği hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde şairin hayatı üzerinde durulmuştur. Tezin ikinci bölümünde, şairin eseri olan“Hüseyn'in Makteli”ele alınmış; eserle ilgili genel bilgiler verilmiş, eserin muhtevası özet biçiminde sunulduktan sonra eser, şekil özelikleri bakımından incelenmiştir. Ayrıca eser, kendi türünde yazılmış olan diğer Maktel-i Hüseyn'lerle şekil ve muhteva açısından mukayese edilmiştir. Üçüncü bölümde ise, eserin metni hazırlanırken kullanılan nüshalar tanıtılmış olup metnin kuruluşunda izlenen yöntem ve teknik özellikler hakkında bilgi verilmiştir. Tezin sonuna ise,“Hüseyn'in Makteli”nin tenkitli metni eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hacı Nûreddîn Efendi who is from Daday district of Kastamonu is a sufistic poet lived between end of the 15th century and first half of the 16th century. It is“Hüsey'in Makteli”that we identify Hacı Nûreddin Efendi's only work. Our study consist of prologue and three parts. In prologue after giving some information about the duration of the period in which the poet was living, a short explanation on customs of writing of Maktel-i Hüseyn. In first part, it is focused on the poet's life. In the second part, poet's work“Hüseyn'in Makteli”was handled; general information about the work was given, after the presentation of the short summary of the content it was examined in terms of form properties. Besides, the work of art is compared to others samples of Maktel-i Hüseyn in terms of form and content. In part three, information is provided on copies which are used in the process of writing the text, properties of methods and techniques used during establisment of text. At the end of the thesis paper critical text of the“Hüseyn'in Makteli”was added. Key word: Hacı Nûreddîn Efendi, Maktel, Maktel-ı Hüseyn, Hüseyn'in Makteli, Karbala.